Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Komt het ervan statiegeld op kleine flesjes en blikjes?

0
11 september

Flesjes en blikjes maken een groot deel uit van het zwerfvuil. Ze dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. Onderzoek  door onderzoeksbureau CE Delft in opdracht van ontslagnemend staatssecretaris Sharon Dijksma laat zien dat het heffen van statiegeld leidt tot een forse afname van deze milieuschadelijke verpakkingen. Afhankelijk van onder meer de wijze van inzamelen en de hoogte van het statiegeld zou er tussen de 70 en 90 procent minder kleine flesjes en blikjes in het zwerfafval komen. Verder zouden er tussen 5 en 6 miljoen plastic flesjes per jaar minder in zee terechtkomen.

Het is raar dat in ons land deze vervuilende producten buiten het statiegeld worden gehouden terwijl in een land als Duitsland dit al jaren niet gebeurt. Want we praten wel ergens over. Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in het zwerfafval. Natuurlijk kost het invoeren van statiegeld op deze verpakkingen geld. Het onderzoek komt tot 110 miljoen euro aan kosten. Op dit moment worden er jaarlijks ongeveer 1 miljard grotere flessen met statiegeld apart ingeleverd. Met statiegeld op kleine flesjes en blikjes zouden er dan tussen de 2,7 en 2,9 miljard verpakkingen bij komen.

Maar er zijn ook voordelen. Zo zullen gemeenten minder geld kwijt zijn aan het opruimen van zwerfafval. Dat kan oplopen tot maximaal 80 miljoen per jaar, schatten de onderzoekers. Verder wordt geld bespaard bij de inzameling van afval omdat de kleine flesjes en blikjes niet meer hoeven te worden verwerkt via het restafval of gescheiden inzameling. Dit zou 6 tot 8 miljoen euro per jaar aan kosten kunnen besparen.

Het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes geeft veel werk voor supermarkten en daarom is de branchevereniging er als de kippen bij om het onderzoek af te doen als prutswerk. Volgens de belangenclub onderschatten de onderzoekers de kosten voor winkeliers. Ook plaatst zij vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek, omdat CE Delft een commercieel bureau zou zijn. Het bureau zelf meldt onafhankelijk te zijn. Ik heb het rapport gelezen en mij komt het uitgevoerde onderzoek betrouwbaar over.

Het onderzoek laat zien dat door de uitbreiding van statiegeld consumenten een prikkel krijgen om verpakkingen in te leveren. Daarnaast zullen de zogenaamde premiejagers worden geprikkeld om blikjes en flesjes uit het zwerfafval op te rapen en in te leveren. Door deze beide effecten zal de hoeveelheid zwerfafval naar verwachting afnemen met 70 tot 80 % zoals in het buitenland is aangetoond. Daarnaast zijn er kostenreducties voor het ledigen van openbare afvalbakken. Deze zijn geraamd op 3 tot 10 miljoen euro. Flesjes dragen bij aan Plastic Soup. We weten hoe schadelijk dit is voor het milieu. Het is gelukt met de plastic tassen in Nederland. Door het invoeren van statiegeld op flesjes en blikjes wordt nagenoeg hetzelfde resultaat bereikt. Waar wachten wij nog op?

Eugeen Hoekstra

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag