Altijd op de hoogte van het nieuws uit de regio

Merkt u al iets van de verkiezingskoorts?

0
18 januari

Over twee maanden, om precies te zijn op woensdag 21 maart, moeten we, burgers, buitenlui en ondernemers naar de stembus, maar tot op heden is het stil gebleven op het verkiezingsfront.  Gaat het nog door?  Alleen het CDA liet van zich spreken. Die zocht de burger en de ondernemer op en nodigden ze uit wensen kenbaar te maken voor haar verkiezingsprogramma. Geen gek idee als je zelf niet weet wat erin moet komen. Niettemin willen de christendemocraten ook deze keer de show stelen. In 2012 sleepten ze negen zetels in de wacht. Kunnen ze dit kunstje herhalen? Natuurlijk, waarom niet? 

Het is daarom alle hens aan dek in deze partij.  Iedere christendemocraat die verdient aan de democratie wordt geacht bij te dragen in de verkiezingskas. Het CDA zou de PvdA kunnen verpletteren, maar dat is natuurlijk geen kunst, die partij dendert vanzelf naar de afgrond, tenzij er een soort Lutz Jacobi opstaat die de taal spreekt van de stratenmaker maar de PvdA is de stratenmaker in de strijd naar goede lonen voor onze arbeidsgehandicapten allang verloren en de PvdA in Schagen kent geen No Lutz, no glory- figuur . Luts houdt erg van smartlappen, las ik de NRC, en dus organiseerde de PvdA aldaar een Avond van het Levenslied en dat werd goed bezocht. Zien we Hans Heddes smartlappen zingen? Waarom niet? Soms is het beter al vroeg te beginnen met het anticiperen op de smartelijke avond van 21 maart. Dan komt de klap minder hard aan.

Het was voor mij een verrassing dat de krant meldde dat er geen nieuwe partijen zullen meedoen aan de verkiezingen in maart. Hoe weten zij dit? Partijen kunnen tot uiterlijk 5 februari de kandidatenlijst inleveren op het gemeentehuis. Ik weet dat GroenLinks zich warm draait en wie weet doet de ChristenUnie ook mee in Schagen. Tenslotte zit deze partij al jaren in de raad van Den Helder en Hollands Kroon. Dan horen we het onvervalste protestants-christelijke geluid ook eens in Schagen. Zitten we daarop te wachten? Dat kan je van meer partijen zeggen. Neem de partij van het Geluk Wens4U. Spiritueler dan dat kan je het niet krijgen in de raad. Eigenlijk willen partijen allemaal hetzelfde: dat het goed gaat met de inwoners van Schagen.

Maar kunnen ze de kiezers maar alles beloven? De rechters bepalen hoe de gemeente het Wmo-beleid moet uitvoeren. De provincie bepaalt waar gebouwd mag worden en waar dus niet. De wetgever verordonneert welke taken gemeenten moeten uitvoeren. Het rijk bepaalt hoeveel geld gemeenten krijgen. Want zo is het wel: we willen een brug bij Burgerbrug maar zelf bouwen kunnen we hem niet en betalen ook niet. Lekker dan. We zitten met allerlei draadjes vast aan een hogere overheid. De fundamentele beslissingen worden toch echt in Den Haag en Haarlem genomen.

Wie oude verkiezingsprogramma’s leest van welke partij dan ook komt snel tot de conclusie dat Sinterklaas kennelijk toen in Nederland is blijven hangen. Alle partijen streven ergens naar, ambiëren van alles en scheppen verwachtingen dat ik me bijkans waan in luilekkerland. En de vraag hoe de partij denkt die plannen te kunnen financieren, blijft het antwoord uit. Je kunt beloven dat die brug bij Burgerburg er zal komen, maar die belofte waarmaken kan geen enkele partij in Schagen. Of de kiezer dit zal begrijpen? Ik zou zeggen stop met het doen van beloften die je niet kunt waarmaken, dat is eerlijker ten opzichte van de kiezer en de partij.

Eugeen Hoekstra

Wat is Afrit71 Schagen Vandaag Den Helder Vandaag Hollands Kroon Vandaag