Bakker Westwoud: een tulpenbroeierij dat staat als een huis

Datum: donderdag 22 maart 2018

“Als kleine jongen had ik de droom automonteur te worden. Ik was altijd aan brommers aan het sleutelen en vond de techniek prachtig. Daarom ging ik naar de Katholieke Technische School (KTS). Toen ik me ervan bewust werd dat iedereen daar automonteur wilde worden, zag ik het licht”, vertelt mede-eigenaar Jos Bakker van Bakker Westwoud. Inmiddels zit hij alweer 30 jaar tussen de tulpen en dat bevalt hem prima.

Bakker Westwoud is een tulpenbroeierij en -kwekerij dat in de jaren ’60 is opgericht door Jos’ vader. Toen nog onder ouderwetse omstandigheden op de vroegere locatie in Zwaag. “Er werden op het hoogtepunt zo’n 900.000 tulpen gebroeid in een kleine schuur vol gaten en kieren. Als ik er nu op terugkijk was het hele proces van broeien toentertijd ontzettend arbeidsintensief.”

De ommezwaai naar modernisering

Het roer werd uiteindelijk omgegooid toen Jos op zijn 17-jarige leeftijd in het bedrijf kwam. Na lange tijd werd er weer in de broeierij geïnvesteerd. Er kwam een nieuwe schuur en kas te staan, maar ook computers en machines deden hun intrede. Hierdoor kon er efficiënter gewerkt worden. Vanaf die periode ging alles in een stroomversnelling.

Het bedrijf groeide langzaam, maar gestaag. “Omdat we alles met eigen geld hebben gefinancierd, gebeurde dat in kleine stapjes met ongeveer 100.000 tot 200.000 tulpen per jaar. We wilden niet afhankelijk zijn van de bank en dat lukt ons anno 2018 nog steeds! Vandaag de dag broeien we 15 miljoen tulpen, waarvan de Strong gold, Debutante en First class de hoofdsoorten zijn. In totaal werken we met zes rassen.”

De nieuwe generatie

Jos komt uit een gezin van negen kinderen, die allemaal meehielpen in het familiebedrijf. De meesten hebben voor een ander vak gekozen, behalve hijzelf en zijn tien jaar oudere broer Gerrit. “De samenwerking tussen Gerrit en mij gaat feilloos. We hebben zo ieder onze taken en specialisaties en vullen elkaar dus heel goed aan. Samen met onze werknemers houden we het bedrijf bloeiend.”

De gebroeders Bakker hebben de zaak in 1994 officieel van hun vader overgenomen, maar zoals het een oude rot in het vak betaamt, bleef senior wel op de werkvloer aanwezig. “Tot op de dag dat hij overleed heeft hij nog hoedjes gezocht. Die taak heeft mijn schoonvader nu overgenomen.” Op 86-jarige leeftijd is de grondlegger van de broeierij/kwekerij in 2015 overleden, waardoor hij nog wel de modernisering van zijn bedrijf heeft kunnen meemaken. Jos kijkt daar vol trots op terug. “Hij moest vroeger de ramen nog met de hand opendraaien. Het verschil met nu is gigantisch en ik ben ontzettend blij dat hij dat nog heeft mogen beleven.”

De waterbroei

Het bedrijf moest in 2000 door de nieuwbouwontwikkelingen in de Oostpolder plaatsmaken voor huisvesting. “Hierdoor verhuisden we naar Westwoud met de gedachte weer op potgrond te broeien, net zoals we dat altijd hadden gedaan.” Maar in diezelfde tijd kwam de waterbroei op gang, waardoor de broers een belangrijke beslissing moesten maken: gingen ze door op potgrond of durfden ze de omslag naar water te maken. “Op het allerlaatste moment hebben we tijdens de bouw overal putten laten plaatsen, zodat we water konden afvoeren. Waterbroei werd onze nieuwe uitdaging.” Een goed besluit, bleek al gauw, want het bedrijf kon veel meer rendement uit de broeierij halen.

Uitbesteding van activiteiten

Mede door die waterbroei heeft het bedrijf ook een groei kunnen maken door samen te gaan werken met andere bedrijven. Iets dat met potgrond niet was gelukt. “Van de 15 miljoen tulpen wordt er 2/3 buitenshuis afgebroeid en klaar gemaakt voor de veiling. Dit gebeurt bij Fa. L. Gitzels en Zn. in Westwoud en bij V.O.F. Franico in Hoogwoud.” Daarnaast wordt voor 20 ha tulpenteelt op contract uitbesteedt aan een bedrijf in de Flevopolder.

“Deze samenwerkingsverbanden werken ontzettend prettig. In ons bedrijf in de huidige vorm kan ik onmogelijk 15 miljoen kasklare tulpen kwijt. Dan zou ik moeten uitbreiden en verder moeten automatiseren. Maar daar zie ik de noodzaak niet van in. Nu hebben vier bedrijven tegelijkertijd profijt van deze manier van werken en bovendien scheelt het bij ons een hoop stress.”

Pioenrozen tussen de tulpen

Sinds 2005 heeft Jos ook zo’n 1800 m2 kaspioenen en 1 ha buitenpioenen staan. “Pioenrozen zijn een gemakkelijk gewas en passen perfect bij de tulpenbroeierij. Ten eerste hoeven we niet veel te investeren. Onze machines, kuubskisten en cellen voldoen. Ten tweede doen we dit om arbeidstechnische redenen, want rond juni vangen we de rustige periode in de broeierij op met de pioenen. Ten derde hebben we het land, dus waarom niet!” De pioenrozen staan zowel buiten op het land als in de extra aangebouwde kas, maar beslaan slechts 10% van alle activiteiten van het bedrijf. “Het is een leuk bijproduct dat leuk rendement oplevert, maar de tulpenbroeierij blijft onze core business.”

Een mooi bedrijf met mooie producten

Jos is zich ervan bewust dat hij aan het stuur staat van een mooi bedrijf. “Mijn vader heeft een zeer goede basis neergezet en mijn broer en ik hebben die verder uitgebouwd. Het staat als een huis. Ik ben trots dat we met mooie producten (tulpen en pioenen), op een relatief eenvoudige manier van ondernemen een leuk rendement weten te behalen. Mijn uitdaging is om over 10 jaar nog steeds een goedlopend bedrijf te hebben, zonder dat we moeten uitbreiden of flink moeten investeren.”

Het geheim in een rendabel bedrijf zit ‘m wat hem betreft in het plezier van ondernemen. “Ga altijd voor datgene wat goed voelt. Wij kiezen er bijvoorbeeld voor om daghandel te doen, terwijl vele andere broeiers op voorhand alles voor een bepaalde prijs neerleggen. De kans op iets meer rendement bij daghandel is groter, maar garanties krijg je natuurlijk niet. Voor ons werkt dit al jaren prima en daarnaast hebben we er veel plezier in.”

Het bedrijf is de laatste vier jaar niet veel veranderd. Uit de cijfers blijkt dat het bedrijf ontzettend goed draait, maar de broers kiezen er niet voor om uit te breiden of verder te innoveren. “We zijn niet hypermodern, maar wel up-to-date.” Toch begint het af en toe wel bij Jos te kriebelen. “Vanaf  het moment dat ik 13 jaar was en zei ‘ik wil het vak in’, is er altijd uitdaging geweest door innovatie. Die uitdaging mis ik af en toe wel, maar ik zie ook de noodzaak niet om verder te moderniseren. Daarmee zou ik alles uit z’n verband gaan trekken en dat werkt natuurlijk averechts. We kunnen nu op een prettige manier een inkomen vergaren, waarvan we goed en fijn kunnen leven.”

Tegenslag

Maar zo rooskleurig is het niet altijd geweest. Zoals elke onderneming kampt Bakker Westwoud ook wel eens met tegenslagen. Jos blikt hierbij specifiek terug naar zijn allereerste beproeving, toen hij net in het bedrijf naast zijn vader en broer plaatsnam. “In onze splinternieuwe cellen met dikke geïsoleerde deuren plaatsten we zo’n 400.000 geprepareerde tulpen. De deur ging dicht en weken later plantten we ze op potgrond. Naar ieders verbazing kwamen er geen wortels uit.” De familie Bakker haalde er specialisten, voorlichters en laboratoria bij. Maar dit mysterie bleef onopgelost. Het bedrijf probeerde er toch nog wat rendement uit te halen en kon uiteindelijk zo’n 50% plukken, al waren het geen hoge kwaliteitstulpen.

“Dit drama liet ons niet los, dus gingen we zelf terug redeneren. En al snel kwamen we op het antwoord. We waren onze oude cellen gewend, die vol zaten met gaten en kieren. Hierdoor kregen de tulpen dus altijd, onbewust, frisse lucht. Bij de nieuwe cellen was dit niet het geval. Ze waren gewoon gestikt. Door schade en schande word je wijzer. Dat hebben we in de 55 jaar dat het bedrijf bestaat wel ondervonden!”

De cirkel is rond

Inmiddels helpen de drie kinderen van Jos in de vakanties en in de weekenden ook lekker mee in het familiebedrijf . “Zoals ik vroeger naast mijn vader de bollen stond te prepareren, zo doen mijn meiden dat nu naast mij. Het cirkeltje is rond en dat is prachtig om mee te maken.” Jos denkt echter niet dat één van hen de zaak zal overnemen. “Je weet nooit wat de toekomst brengt. Ik vind het belangrijk dat zij de vrijheid krijgen om te kiezen, die had ik zelf ook en kijk eens wat mij dat heeft gebracht”, besluit de tulpenbroeier trots.

Www.bakkerwestwoud.nl

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019