De Kist en zijn verhaal

Datum: dinsdag 06 februari 2018

In deze “splinter”nieuwe rubriek aandacht voor pure nostalgie. Elk zichzelf respecterend boerenbedrijf heeft er nog wel één op zolder liggen. Een oer-Hollandse ouderwetse houten kist, gaasbak of krat. Veelal zijn deze kisten uit beeld geraakt, verkocht, verbrand of ze hebben een nieuwe functie gekregen. De redactie van Agribusiness is op zoek naar oude houten glorie, het liefst voorzien van mooie naam-opdruk en eventueel een jaartal. Heb je een kist gevonden: maak dan een foto, met 1, 2, 3 of wellicht 4 generaties van de familie met kist. Mail deze dan met begeleidende tekst naar: ton@zrgbv.nl en dan zorgen wij ervoor dat het stukje cultureel erfgoed eeuwigheidswaarde verkrijgt d.m.v. plaatsing in Agribusiness Magazine!

In de tweede “De Kist en zijn verhaal” aandacht voor de firma Wagemaker van de Schervenweg te Wieringerwerf. Het verhaal is aangeleverd door Martien van Langerak uit Middenmeer.

Jimmy Wagemaker, van de vierde generatie Wagemaker die een overall past, zal waarschijnlijk nooit meer handmatig gemaakte gaasbakken zien, laat staan gebruiken. Bij Kees Wagemaker liggen er nog een tiental op zolder, overgebleven van honderden verschillende soorten houten kisten. Voornamelijk gaasbakken, er waren echter ook kiembakken met één of twee plankjes hoog.

Om aardappelen, rode bieten en uien te verzamelen kwam men altijd kisten tekort. Er werden vroeger zelfs houten bierkisten en munitie-kisten opgekocht en die kwamen goed van pas.

De Veiling ging op een gegeven ogenblik over op plastic bakken en de houten veilingkisten werden aan de leden verkocht. Jimmy weet van dit alles alleen van horen zeggen. Hij groeit op met de heftruck en rond hem alleen maar pallets en kisten van de firma Necap.

Robert (zoon van Willem), Jimmy (zoon van Robert) en Willem (broer van Kees) (v.l.n.r.)

Opa Wagemaker tijdens het aardappelen poten met dochters en knecht

Nog meer Agribusiness nieuws

Divers programma aan lezingen en workshops op de Noord-Nederlandse Landbouwbeurs

Leeuwarden- De Noord-Nederlandse Landbouwbeurs staat van woensdag 12 t/m zaterdag 15 december volledig in het teken van het delen van kennis,


Agribusiness 03-12-2018

Voorbeschouwing 125-jarig jubileum Paasvee

Wie aan Paasvee Schagen denkt, denkt aan de dikbillen, stalletjesmarkt, kleindierenshow, landbouw- en mechanisatiebeurs en gezelligheid.


Agribusiness 22-03-2018

Bakker Westwoud: een tulpenbroeierij dat staat als een huis

“Als kleine jongen had ik de droom automonteur te worden. Ik was altijd aan brommers aan het sleutelen en vond de techniek prachtig. D


Agribusiness 22-03-2018

Van witlof via uien naar de politiek

Zo'n 35 jaar geleden zag Theo Groot (61) een kleine goudmijn in de vorm van een bedrijfje in Slootdorp. “Mijn vader had vroeger een tu


Agribusiness 13-03-2018