Kort Agrarisch – Jonas van der Doe

Datum: dinsdag 11 december 2018

Wie bent u?

Jonas van der Doe, 22 jaar en kom uit Slootdorp

Waarom heeft Luc Berbee u genomineerd?

We volgen dezelfde opleiding (HBO Tuin-en Akkerbouw) en zitten in hetzelfde schuitje. Beide geen ouderlijk agrarisch bedrijf  dat we kunnen overnemen en wel de ambitie om zelfstandig te ondernemen in de sector. We delen ervaringen en enthousiasme om vanuit het niets iets moois op te bouwen.

Waar komt de naam “van der Doe”  vandaan en zijn er karaktereigenschappen die bij een “van der Doe”  horen?

Uit Zeeland. Van oudsher zeevaarders en timmermannen. Mijn vader en broer zetten dit voort. Wat dat betreft val ik “buiten de boot”. Een typische eigenschap voor een van der Doe is lastig te benoemen. Binnen de familie hebben we allen verschillende ambities. Wel wordt er naar gestreefd om je droom waar te maken en hier voldoening uit te halen.

Wat voor bedrijf runt u?

Ik teel pootaardappelen, jaren geleden begonnen met een zakje miniknollen. Inmiddels uitgegroeid tot een mooi areaal, ten minste voor nu. Grotendeels wordt het pootgoed verhandeld door het handelshuis, een klein deel verhandel ik zelf. Op de termijnmarkt doe ik nog wat handel in frietaardappelen.

Wat is het leukste aan uw beroep?

Alle jaargetijden hebben speciale momenten. In het voorjaar weer het land in en planten, vervolgens selecteren, rooien en het eindproduct in de zak stoppen. Het geeft mij allemaal voldoening, vooral als het mijn eigen aardappelen zijn. De gevolgen van je beslissingen zien aan je product en het financiële resultaat of dit nu positief of negatief is maakt het werken in de agrarische sector een leuke uitdaging, maar midden in de zomer ’s avonds terwijl de zon onder gaat na een dag selecteren het land uitscheuren met een grote stofwolk achter de auto aan geeft mij een tevreden gevoel.

Wat zijn de minder leuke kanten van de werkzaamheden?

Poeh, als ik die nu al wist dan moet ik een ander beroep kiezen.

Heeft u ooit aan emigreren gedacht?

Ja. Dit stond al vrij snel vast. Een bedrijf overnemen in Nederland is lastig. Het bedrijf dat ik nu run is gegroeid en geworden wat het nu is mede door de mensen en bedrijven om mij heen. Bedrijven waar ik stage heb gelopen die mij het land gunnen en helpen waar nodig. Ik ben hen daar ook dankbaar voor. Iedereen die met niks begint heeft een handje nodig in het begin. In februari vertrek ik naar Zweden. Eerst voor een jaar afstuderen om vervolgens daar zelf te starten met pootgoed-teelt. Zweden is een mooi land waar mooie marges behaald worden op aardappelen en groenten uit eigen land en het streven om als land zelfvoorzienend te worden. Hierin hebben zij nog een lange weg te gaan, wat ruimte en kansen biedt voor jonge startende ondernemers in de agrarische sector.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

Zakelijk, een mooi akkerbouwbedrijf opbouwen in Zweden. Verder nog veel zien van de wereld.

Wat is uw favoriete band/muziek?

Coldplay. Maar een gezellig nummertje in de feesttent bevalt me ook altijd.

Als u terug in de tijd zou kunnen, waar zou u dan voor één dag naar toe willen?

Afrika, Botswana. Voor één dag wordt wat kort. Ik ben daar drie jaar terug een aantal maanden geweest voor begeleiding van de aardappelteelt. Het landschap is prachtig wijds en wild. Je kan er helemaal tot rust komen en ik kan vol verbazing en verwondering kijken hoe dingen daar gaan zoals ze gaan.

Is er een agrariër die u het gunt om de volgende keer in deze rubriek terecht te komen?

Allen die de laatste jaren en nog steeds het beste met mij voor hebben. Ik heb niet specifiek één persoon.

Nog meer Agribusiness nieuws

BloemrijkSchagen

De 4e editie van de “tulpenpluktuin” BloemrijkSchagen komt eraan! In het weekend van 26 en 27 j


Agribusiness 11-01-2019

Kennis, Visie en Voorlichting

Het najaar is voor ons bij uitstek de periode om alle veranderingen in de wet- en regelgeving te vergaren en daarvan een juiste vertalin


Agribusiness 11-12-2018

Agrofocus staat naast de agrarische ondernemer

Na jaren als collega’s te hebben samengewerkt bij een landbouwadviesbureau, besloten Sjaak Dol en Johan Nijssen om in 2003 sam


Agribusiness 11-12-2018

Dezelfde opbrengst met minder middelen

De agrariër van tegenwoordig lijkt niet meer op die van 10 jaar terug. Enerzijds is dit een goed signaal, want de sector ontwikkelt zic


Agribusiness 05-12-2018