Van witlof via uien naar de politiek

Datum: dinsdag 13 maart 2018

Zo’n 35 jaar geleden zag Theo Groot (61) een kleine goudmijn in de vorm van een bedrijfje in Slootdorp. “Mijn vader had vroeger een tuindersbedrijf, maar verkocht dat toen ik 14 was. Blijkbaar kroop het tuindersbloed waar het niet gaan kon, want na 10 jaar scheikunde- en biologieleraar te zijn geweest, verruilde ik dat vak voor tuinder.”

Op slechts 1 hectare grond startte de tuinder in hart en nieren in 1983 enthousiast met het telen van witlof op water. Vijf jaar later groeide het agrarische bedrijf al uit z’n jasje en verhuisde het naar een ruimere opzet aan de Schelpenbolweg in Slootdorp. “Door de veranderende vraag in de markt, maakte ik in 1995 de switch van witlof naar broccoli.” Een juiste keuze, want ook nu groeide het agrarische bedrijf gestaag. “Het ging zo voorspoedig, dat we in 2004 opnieuw moesten verkassen. Nu naar de Medemblikkerweg in Wieringerwerf met maar liefst 44 hectare land. Naast broccoli gingen we ons bezig houden met aardappels en uien.” Dit alles gebeurde onder de naam Groot-Tops, een maatschap van Theo, zijn vrouw en drie zoons.

Agrarisch DNA

Theo had nooit verwacht dat al zijn kinderen in zijn voetsporen zouden treden. “Ze hebben allemaal, behalve Dirk, een totaal andere opleiding genoten. Maar blijkbaar hebben zij ook agrarisch DNA, want alle vier hebben inmiddels hun intrede gedaan in het bedrijf.” Om de in totaal vier kinderen samen met hun gezinnen te kunnen onderhouden, moest er in de huidige bedrijfsvoering iets veranderen. Zoon Joop (33) opperde het idee om naast de teelt in Wieringerwerf een uienschillerij te starten. Zo gezegd, zo gedaan. De jongens Joop, Tim (31) en Dirk (30) startten in 2012 hun eigen bedrijf onder de naam JTD Onions b.v. aan de Dirk Bijvoetweg in Oostwoud. Zus Hanneke (28) werkt bij haar broers in loondienst.

“Een uienschillerij geeft het gehele jaar door werk, dus dit was een logische beslissing om iedereen van een goede boterham te kunnen voorzien. Als de uien geschild zijn, gaan ze op transport naar de verwerkingsbedrijven.” Twee jaar nadat de broers Groot voor zichzelf waren begonnen, startte senior, na 10 jaar raadslid te zijn geweest, met een nieuwe carrière in de politiek. Hij werd wethouder in de gemeente Hollands Kroon. “Deze beslissing werd door de kinderen toegejuicht, want nu konden de jongens echt op eigen benen staan, zonder bemoeienis van hun vader!”

Mooie vooruitzichten

Theo is lijsttrekker van het CDA in Hollands Kroon. Door zijn agrarische achtergrond is hij een waardevolle toevoeging voor deze partij. “Het CDA draagt de agrarische sector een warm hart toe, iets dat perfect bij mij past. Wethouder zijn is een boeiende baan!” Hoewel Theo niet meer dagelijks op het agrarische bedrijf te vinden is door zijn drukke bestaan, heeft hij wel regelmatig contact met zijn kinderen over de voortgang van de uienschillerij. “Ik probeer ze advies te geven vanuit mijn eigen ervaring, maar ik zie dat het allemaal goed gaat en dat er veel moois in het verschiet ligt. De jongens willen graag de diepte in, zodat ze ook de verdere verwerking van uien – de gehele uiencirkel – in eigen beheer kunnen organiseren. Dat vind ik een prachtig vooruitzicht en ik zal ze daar alleen maar in steunen! Daar ben ik ontzettend trots op.”

Inmiddels zit Theo alweer vier jaar op de stoel als wethouder en hoopt dat hij in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen nog een periode mag volmaken. “Ik ben nog niet klaar! Ik zou graag de resultaten willen zien van wat we de afgelopen tijd in gang hebben gezet. Mocht ik niet gekozen worden, dan hoop ik dat mijn kinderen nog een plekje in het bedrijf voor me hebben…”

www.jtdonions.nl

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019