Helderse Uitdaging

Datum: vrijdag 18 oktober 2019

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder.

Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij hoort komen. Ook voor Cyril Kraak, de nieuwe manager van de Helderse Uitdaging. Cyril: “Voor mij had het eigenlijk geen betekenis. Nu wel, want ik zie wat de Uitdaging betekent voor het verenigingsleven. Kleine dingen kunnen van grote waarde zijn.

 
Cyril: “Onze missie is het stimuleren van maatschappelijk betrokken ondernemen bij het Helderse bedrijfsleven. Om de leefbaarheid en kwaliteit in Den Helder te vergroten. Wij realiseren matches tussen vragen van verenigingen en stichtingen en aanbod van het bedrijfsleven.” Het aanbod en de vragen gaan om de inzet van kennis, kunde, ervaring, materialen en diensten. Elke match die de Helderse Uitdaging maakt vertegenwoordigt een maatschappelijke waarde. Het doel is elk jaar een zo hoog mogelijke waarde te realiseren.

 

Groot netwerk

De Helderse Uitdaging heeft een trouw bestuur, die bestaat uit Karin van Harteveld, Mark Poldner, Greet Kolhorn en Robbert Waltmann. Zij zetten zich alle vier belangeloos in. Ook is er een krachtige matchgroep van inmiddels zestien ondernemers/ondernemende mensen, die zich ook allemaal vrijwillig inzetten. Cyril: “In Den Helder zijn we nu echt aan het bouwen. De matchgroep helpt mij vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En hun grote netwerk is daarbij van essentieel belang.”

Organisaties en bedrijfsleven verbinden “Het is mooi om te zien dat we een verbindende rol hebben tussen vraag van verenigingen, stichtingen of organisaties en het ondernemersleven. Er zijn zoveel ondernemers bereid om iets te doen, maar vaak niet weten hoe ze dit kunnen doen. Mooie voorbeelden laten zien helpt.”

Het gaat soms om kleine vragen, zoals stoelen voor de Ontmoetingskerk Julianadorp. Via matchgroeplid Brigitte Jacobs kwam Cyril bij MFC Boerderij De Schooten terecht. Zij wist dat de Boerderij nieuw meubilair zou krijgen. Helaas waren de stoelen al aan andere partijen vergeven, maar voorzitter Marc Petter zette zijn netwerk weer in. Hij wist dat MFC ‘t Dorpshuis Julianadorp nog zo goed als nieuwe stoelen had. En zo kwamen de stoelen via Kees Vermaas van MFC ‘t Dorpshuis Julianadorp terecht bij de Ontmoetingskerk.

Maar ook grote vragen komen langs. Buurtcamping Den Helder is daar een mooi voorbeeld van. De camping wordt opgebouwd, voor en door bewoners. Centraal staat het samenbrengen van jong en oud in alle soorten en maten, met of zonder kinderen, rijk of arm, allochtoon of autochtoon en alleen of met een heel gezin. De buurtcamping had een lijst met middelen die ze nodig hadden. Cyril maakte via de matchgroep en haar eigen netwerk tientallen matches met ondernemers die graag iets voor de Buurtcamping wilden betekenen. Van schoonmaakmiddelen tot sportactiviteiten.

“Hoe meer mensen ’besmet’ raken
met het Uitdagingsvirus, hoe sterker
Den Helder wordt!“

 
Naast vragen krijgen de Uitdaging ook aanbod binnen. Omnyacc gaat hun locaties in Den Helder verbouwen en stelde hun meubilair beschikbaar aan de Helderse Uitdaging. Een prachtig aanbod van verschillende bureaus, tafels, kasten, en stoelen. Via het netwerk van de Helderse Uitdaging, digitaal en fysiek, ging Cyril op zoek naar organisaties in Den Helder en Julianadorp die ze hier blij konden maken. En dat is al voor ruim twintig organisaties gelukt.

 

Maatschappelijke projecten

Cyril: “Naast het maken van alle mooie matches zetten we ook maatschappelijke problemen op de kaart door projecten te initiëren. Zo hebben wij in 2017 een impactvolle beweging gecreëerd. In samenwerking met het Internationaal Vrouwen Centrum en de gemeente Den Helder kwam een succesvol sociaal initiatief tot stand: De integratie van 30 statushouders in Den Helder. En dit jaar is onze focus de armoede in Den Helder. We hebben negen andere partijen samen gebracht die hier dagelijks mee te maken hebben. Dit is geen gewoon project. We willen juist het ongewone bereiken, onder meer omdat iedereen buiten hun silo’s moeten treden en zich echt moeten verbinden aan elkaar.”

Meer weten over de Helderse uitdaging? www.helderseuitdaging.nl

Nog meer Algemeen nieuws

Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. E


Algemeen 18-10-2019

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Algemeen 18-10-2019

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Algemeen 18-10-2019

Nationale Kringloopdag zaterdag 5 oktober

Bij meer dan honderdzestig 100%kringloopwinkels die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland is het feest op zat


Algemeen 02-10-2019