Helderse Uitdaging

Datum: vrijdag 18 oktober 2019

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder.

Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij hoort komen. Ook voor Cyril Kraak, de nieuwe manager van de Helderse Uitdaging. Cyril: “Voor mij had het eigenlijk geen betekenis. Nu wel, want ik zie wat de Uitdaging betekent voor het verenigingsleven. Kleine dingen kunnen van grote waarde zijn.

 
Cyril: “Onze missie is het stimuleren van maatschappelijk betrokken ondernemen bij het Helderse bedrijfsleven. Om de leefbaarheid en kwaliteit in Den Helder te vergroten. Wij realiseren matches tussen vragen van verenigingen en stichtingen en aanbod van het bedrijfsleven.” Het aanbod en de vragen gaan om de inzet van kennis, kunde, ervaring, materialen en diensten. Elke match die de Helderse Uitdaging maakt vertegenwoordigt een maatschappelijke waarde. Het doel is elk jaar een zo hoog mogelijke waarde te realiseren.

 

Groot netwerk

De Helderse Uitdaging heeft een trouw bestuur, die bestaat uit Karin van Harteveld, Mark Poldner, Greet Kolhorn en Robbert Waltmann. Zij zetten zich alle vier belangeloos in. Ook is er een krachtige matchgroep van inmiddels zestien ondernemers/ondernemende mensen, die zich ook allemaal vrijwillig inzetten. Cyril: “In Den Helder zijn we nu echt aan het bouwen. De matchgroep helpt mij vraag en aanbod bij elkaar te brengen. En hun grote netwerk is daarbij van essentieel belang.”

Organisaties en bedrijfsleven verbinden “Het is mooi om te zien dat we een verbindende rol hebben tussen vraag van verenigingen, stichtingen of organisaties en het ondernemersleven. Er zijn zoveel ondernemers bereid om iets te doen, maar vaak niet weten hoe ze dit kunnen doen. Mooie voorbeelden laten zien helpt.”

Het gaat soms om kleine vragen, zoals stoelen voor de Ontmoetingskerk Julianadorp. Via matchgroeplid Brigitte Jacobs kwam Cyril bij MFC Boerderij De Schooten terecht. Zij wist dat de Boerderij nieuw meubilair zou krijgen. Helaas waren de stoelen al aan andere partijen vergeven, maar voorzitter Marc Petter zette zijn netwerk weer in. Hij wist dat MFC ‘t Dorpshuis Julianadorp nog zo goed als nieuwe stoelen had. En zo kwamen de stoelen via Kees Vermaas van MFC ‘t Dorpshuis Julianadorp terecht bij de Ontmoetingskerk.

Maar ook grote vragen komen langs. Buurtcamping Den Helder is daar een mooi voorbeeld van. De camping wordt opgebouwd, voor en door bewoners. Centraal staat het samenbrengen van jong en oud in alle soorten en maten, met of zonder kinderen, rijk of arm, allochtoon of autochtoon en alleen of met een heel gezin. De buurtcamping had een lijst met middelen die ze nodig hadden. Cyril maakte via de matchgroep en haar eigen netwerk tientallen matches met ondernemers die graag iets voor de Buurtcamping wilden betekenen. Van schoonmaakmiddelen tot sportactiviteiten.

“Hoe meer mensen ’besmet’ raken
met het Uitdagingsvirus, hoe sterker
Den Helder wordt!“

 
Naast vragen krijgen de Uitdaging ook aanbod binnen. Omnyacc gaat hun locaties in Den Helder verbouwen en stelde hun meubilair beschikbaar aan de Helderse Uitdaging. Een prachtig aanbod van verschillende bureaus, tafels, kasten, en stoelen. Via het netwerk van de Helderse Uitdaging, digitaal en fysiek, ging Cyril op zoek naar organisaties in Den Helder en Julianadorp die ze hier blij konden maken. En dat is al voor ruim twintig organisaties gelukt.

 

Maatschappelijke projecten

Cyril: “Naast het maken van alle mooie matches zetten we ook maatschappelijke problemen op de kaart door projecten te initiëren. Zo hebben wij in 2017 een impactvolle beweging gecreëerd. In samenwerking met het Internationaal Vrouwen Centrum en de gemeente Den Helder kwam een succesvol sociaal initiatief tot stand: De integratie van 30 statushouders in Den Helder. En dit jaar is onze focus de armoede in Den Helder. We hebben negen andere partijen samen gebracht die hier dagelijks mee te maken hebben. Dit is geen gewoon project. We willen juist het ongewone bereiken, onder meer omdat iedereen buiten hun silo’s moeten treden en zich echt moeten verbinden aan elkaar.”

Meer weten over de Helderse uitdaging? www.helderseuitdaging.nl

Nog meer Algemeen nieuws

Vanuit je zolderkamer in Den Helder een webshop bouwen? Dit kan gemakkelijk met deze tips.

Daar zit je op je zolderkamer in Den Helder te bedenken wat je kan doen om online geld te verdienen. Je hebt weinig of misschien wel hel


Algemeen 01-04-2020

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Kerstival in de Nieuwe kerk van Den Helder

Een festival met Kerst!  De muziek zal verzorgd worden door diverse artiesten, waaronder The Flat


Algemeen 29-11-2019