Hoe dementievriendelijk zijn we eigenlijk?

Datum: vrijdag 18 oktober 2019

Er is steeds meer aandacht voor dementie en dat is niet voor niets. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie in Nederland verdubbelen. En mensen blijven langer thuis wonen dus dat betekent dat inwoners en bedrijven alert moeten zijn op eventuele tekenen van dementie. Zodat we mensen kunnen ondersteunen waar en wanneer dat nodig is.

 
Je bent onderweg naar huis en ziet een oudere dame over de rijbaan lopen. Ze lijkt verward en het ziet eruit alsof ze de weg kwijt is. Wat doe je? Het is één van de situaties in de gratis onlinetraining op https://samendementievriendelijk.nl/ noordhollandnoord. Aan de hand van alledaagse situaties, krijg je in 15 minuten allerlei handige tips om tekenen van dementie te herkennen en de persoon vervolgens zo goed mogelijk te helpen. De website biedt ook 11 specifieke online trainingen aan voor kappers, thuiszorgmedewerkers, horecapersoneel, mondhygiënisten, winkelpersoneel, taxichauffeurs, vrijwilligers, bankmedewerkers en beveiligers.

 

Zo lang mogelijk meedoen

De bedoeling is een samenleving te creëren in Schagen waarin iedereen dementie herkent en accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Een samenleving waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.

 

Sticker en certificaat dementievriendelijk

Bedrijven, organisaties en verenigingen die kunnen aantonen dat ze dementievriendelijk zijn, krijgen de sticker en het certificaat Samen Dementievriendelijk. Daarvoor moet je personeel en vrijwilligers geschoold hebben op kennis van dementie, bijvoorbeeld met de online trainingen. Daarnaast moet je laten zien wat je nog meer doet om mensen met dementie en hun naasten te ondersteunen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om in een winkel een afspraak te kunnen maken om rustig kleding te kopen of het hebben van een stil hoekje in een restaurant. Ook de gemeente Schagen besefte dat het belangrijk is om iets te doen aan bewustwording op het gebied van dementie. De gemeente ging aan de slag en ontving in januari de sticker; net zoals Woonzorggroep Samen. Het Zijper Museum en Wonen Plus Welzijn ontvangen de sticker binnenkort.

Nog meer Algemeen nieuws

Vanuit je zolderkamer in Den Helder een webshop bouwen? Dit kan gemakkelijk met deze tips.

Daar zit je op je zolderkamer in Den Helder te bedenken wat je kan doen om online geld te verdienen. Je hebt weinig of misschien wel hel


Algemeen 01-04-2020

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Kerstival in de Nieuwe kerk van Den Helder

Een festival met Kerst!  De muziek zal verzorgd worden door diverse artiesten, waaronder The Flat


Algemeen 29-11-2019