IK HOU VAN HEM. IK HOU NIET VAN HEM.

Datum: zaterdag 06 april 2019

Autocorrectie. Wie met Word of Whatsapp werkt, kent die functie vast. Het programma verbetert typefouten automatisch. Klinkt handig als spelling niet je sterkste kant is of als je hebt leren spellen vóór 2005 toen lokatie en reaktie nog gewoon goed waren, maar is in werkelijkheid een gevaarlijke valkuil. En een regelrechte ramp als je het zelf beter weet – dan ontaardt het al snel in een eindeloos welles-nietes met je computer.

Ik heb een haat-liefdeverhouding met de autocorrector. Handig als hij me helpt als ik te snel typ (Met vriendelijke greoten …) maar een gruwel als hij ongevraagd idiote suggesties doorvoert. Zo werd ‘Beste Sipke’ al eens ‘Beste Dipje’. Ook blijk ik veel beter dan het programma te weten welke woorden je aan elkaar schrijft. Überhaupt wat ik wil schrijven, maar dat terzijde.

Sommige overduidelijke missers merkt de spellingscorrector helemaal niet op. Denk aan licht of ligt. Steil of stijl. Word of wordt. Simpelweg omdat beide vormen goed kúnnen zijn. De autocorrector checkt of je ‘onmiddellijk’ wel met twee d’s en twee l’en schrijft, of je een trema gebruikt in ‘intuïtief’ en of je ‘consequent’ met qu hebt geschreven. That’s it.

Kortom: zie de autocorrectie als een extra paar ogen, maar vaar nooit blindelings op zijn tips! Vertrouwen in je eigen taal- en spellingsvaardigheid is dan wel praktisch. Net als een beetje kennis. Lang leve internet: het befaamde Groene Boekje staat bijvoorbeeld volledig online: www.woordenlijst.org. En ook op www.onzetaal.nl vind je betrouwbare informatie. Doe er je voordeel mee.

Want over één ding zijn de autocorrector en ik het wél roerend eens: een suffe spelfout bederft je tekst.

Isabelle Brus
www.brustekst.nl

Nog meer Algemeen nieuws

Vanuit je zolderkamer in Den Helder een webshop bouwen? Dit kan gemakkelijk met deze tips.

Daar zit je op je zolderkamer in Den Helder te bedenken wat je kan doen om online geld te verdienen. Je hebt weinig of misschien wel hel


Algemeen 01-04-2020

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Kerstival in de Nieuwe kerk van Den Helder

Een festival met Kerst!  De muziek zal verzorgd worden door diverse artiesten, waaronder The Flat


Algemeen 29-11-2019