Sportman in het ondernemen

Datum: woensdag 21 maart 2018

Dertig jaar geleden stond Willem van der Voort aan de start van zijn eigen advies bedrijf.

Dertig jaar geleden stond hij ook aan de start van zijn eerste triatlon. Anno 2018 is hij een succesvol ondernemer met een enorm goede conditie. “In een triatlon ben je bijna

12 uur achtereen het uiterste van jezelf aan het vragen. Dan kom je vele hobbels tegen, die je toch moet nemen om te kunnen finishen. Bij ondernemen is dat niet anders”, vertelt de oprichter van de Van der Voort Groep in Schagen enthousiast.

Willem (58) wilde als tiener eigenlijk bij de waterpolitie, maar het lot besloot anders. “Op advies van mijn oudste broer en mijn vader ben ik bij de marine gegaan. De onderzeedienst. Toen de vakbond van de marine iemand zocht om de verzekeringspapieren te regelen, twijfelde ik geen moment en meldde ik me aan!” Dit was de eerste stap die Willem in de financiële wereld zette. “Ik ben er nooit meer uitgestapt.” De marineman leerde tijdens zijn diensttijd verder en deed werkervaring op bij diverse (verzekerings)bedrijven. “In 1985 werd ik verantwoordelijk voor de verzekeringsportefeuille van een makelaarskantoor in Schagen en zette ik tegelijkertijd mijn eigen pensioenadvies bureau op. Deze combinatiefunctie was ideaal om te kunnen groeien.”

Zorgverzekeringen en pensioenadvies

Eén van de motivaties dat Willem voor zichzelf begon in 1988 kwam door een andere visie op het verzekeringswezen, het risicomanagement en daarbij behorende advies. “Ik zag dat de grote bedrijven vooral hun pakketten in de markt duwden, terwijl ik vond dat je vanuit de behoefte van de klant moet denken.” Dat inzicht, en drang tot innovatie, is het fundament geweest van wat nu de Van der Voort Groep is. In de beginperiode uitte dit zich vooral in de dienstverlening voor marine-gezinnen. Vanuit zijn eigen ervaring met de marine, wist Willem waar behoefte aan was. “Ik ontwikkelde een dienstverlening om de zorgverzekering heen, waardoor mijn bedrijf binnen no-time een grote marine-portefeuille opbouwde.”

Door slim in te spelen op de markt, ontstond deze eerste grote pijler van Willem’s bedrijf. De andere pijler werd pensioen. “Al in de jaren ’80 begon er achter de schermen (veranderende wet- en regelgeving) van alles te veranderen rondom de pensioenmarkt. Er ontstond behoefte aan onafhankelijk pensioenadvies. ” Doordat Willem goede contacten had gelegd met fiscalisten en accountants, kon hij met  innovatieve oplossingen komen voor deze branche en dat zorgde voor waardering en nieuwe relaties.

Het innovatieve PayPortal

Willem’s bedrijf groeide. Niet alleen door de innovatieve oplossingen, maar ook door de professionals die hij om zich heen verzamelde. “Ik heb altijd geprobeerd mensen om mij heen te verzamelen die dezelfde drive en visie hadden. Dat doe ik nog steeds. Een 9-tot-5 mentaliteit past niet in de Van de Voort Groep. We denken altijd vanuit de behoefte van de klant en proberen daarbij een stapje verder te zetten dan de reguliere organisaties in dit vakgebied.”

Een goed voorbeeld hiervan is het PayPortal, dat een initiatief is van Willem. “Dit is een betaal- en communicatiesysteem voor buitenlandse werknemers. Met deze unieke oplossing voor uitzendorganisaties en werkgevers die met flexmigranten werken, hebben we onze landelijke positie in de uitzendbranche als marktleider in de financiële dienstverlening kunnen verstevigen!”

De Nederlandse zorgverzekeringswet was en is niet geschikt voor flexmigranten, waardoor er vanuit die markt de vraag kwam naar een gedegen en passende oplossing. “We hebben een systeem ontwikkeld, voor werknemers die tijdelijk in Nederland komen werken.

Denk hierbij aan de Poolse arbeiders of aan de hooggeschoolde mensen die voor kennis hierheen worden gehaald.” Het probleem lag hem vooral in het feit dat deze mensen aan hun lot werden overgelaten als er bijvoorbeeld sprake was van een ongeluk en zij gerepatrieerd moesten worden. “Neem het voorbeeld van de gipsvluchten vanuit het wintersportgebied. Als Nederlander heb je daar geen omkijken naar, je wordt netjes naar Nederland gepatrouilleerd. Als flexmigrant, of je nu uit Polen of Spanje komt, word je niet naar je thuisland gebracht, wanneer je in Nederland een ongeval krijgt of als je hier komt te overlijden. Wij faciliteren alle kosten en dienstverlening hieromheen.”

De Van der Voort Groep is op dit gebied de absolute pionier geweest. Dit heeft ertoe geleid dat zij anno 2018 zo’n 140.000 dienstverbanden voor buitenlandse werknemers verzekeren van Texel tot Zierikzee en van Schin op Geul tot Delfzijl. “Mede door een zeer toegewijd team, dat bijna 24/7 hierbij betrokken is, hebben we dit voor elkaar weten te boksen.” En die 24/7 betrokkenheid is meteen een belangrijk aspect van het succes van de verzekeringsgroep, vertelt Willem. “Wij voeren in alles de regie, van de ideeën tot aan de uiteindelijke dienstverlening. Die mate van controle vormt de mate van succes. Zodra je de controle verliest, glipt het door de vingers.”

Deze wijsheid heeft Willem door schade en schande opgedaan.

Leergeld om te kunnen groeien

“Ook wij hebben leergeld moeten betalen. Het is vervelend om iets te beginnen en vervolgens op je plaat te gaan, maar daar groei je alleen maar van.  Je moet ervan leren. Zo hebben wij geleerd dat als je iets nieuws wilt opzetten, je altijd zelf volledig ‘in control’ moet blijven.” Willem heeft het hier over het project dat hij samen met een partner opzette in de makelaardij tien jaar geleden. “Dat is uiteindelijk mislukt. Achteraf hadden we niet de juiste partij uitgekozen en raakten we de controle volledig kwijt. Het idee was goed, de uitvoering verre van. Dit heeft heel wat tijd en geld gekost, hebben harde noten moeten kraken, maar we hebben er van geleerd.” Controle op processen is een standaard geworden bij de Van der Voort Groep.

Een goed voorbeeld hiervan is het Waterval-project, een markant appartementencomplex op het Westerpark in Schagen. “We hebben een lange adem moeten hebben, maar na tien jaar is het ons toch gelukt! Nogmaals: als je iets wilt, moet je de controle houden. We wilden op deze plek heel graag een fantastisch en markant pand neerzetten. Uiteindelijk is het plan zoals we dat tien jaar geleden voor ogen hadden nu werkelijkheid geworden, ondanks de crisis en tegenwerking in de ontwikkelfase. Ik kan niet anders dan hier super trots op zijn!” Inmiddels heeft Willem het pand ernaast gekocht, wat ook weer top of the bill belooft te worden.

Trainingen als inspiratiebron

Dat Willem altijd tot bijzondere ideeën en vooruitstrevende ontwikkelingen komt, is te danken aan zijn duursport en zijn omgeving die hem de ruimte geeft. “De beste ideeën ontstaan bij mij in het water. Triatlon is helemaal mijn sport en daar horen trainingsuren bij. Die tijd gebruik ik ook meteen om veel na te denken, te relativeren en om terug en vooruit te kijken. Als ik een duurzwemuur heb, raak ik op een gegeven moment in een soort cadans, een soort van trance. En op dat moment komen de beste ideeën naar boven!”

“Ik heb de sport nodig om in balans te blijven. Als je veel aan je hoofd hebt is het goed op tijd de juiste afleiding te zoeken. Het beoefenen van duursport specifiek, maar beweging in zijn algemeenheid, draagt bij tot een juiste balans. Ik hoop dat veel managers en leidinggevenden dit inzien. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun omgeving”.

De opbouw van een familiebedrijf

Willem is getrouwd met Nel, heeft drie kinderen (en kleindochter Robyn), waarvan zijn dochter Janneke (32) en Mark (28) actief zijn binnen het bedrijf. Jongste zoon Rob (25) is nog aan het afstuderen (Econometrie), maar ondersteunt op ICT-gebied, als ook schoonzoon Jeffrey. Op de vraag of Willem van plan is minder te gaan werken, antwoordt hij stellig: “Nee! Ik vind het allemaal hartstikke leuk en zie nog vele uitdagingen in het verschiet! Maar ik ben ontzettend trots op ons familiebedrijf en iedereen die eraan verbonden is.”

www.vandervoortgroep.nl

Nog meer Algemeen nieuws

Vanuit je zolderkamer in Den Helder een webshop bouwen? Dit kan gemakkelijk met deze tips.

Daar zit je op je zolderkamer in Den Helder te bedenken wat je kan doen om online geld te verdienen. Je hebt weinig of misschien wel hel


Algemeen 01-04-2020

Voorbereidingen Paasvee tentoonstellingen in volle gang

De “Vereniging tot het houden van Jaarlijksche Paaschtentoonstellingen van Vee te Schagen” is alweer gestart met de voorbereidingen van het organ


Algemeen 21-02-2020

Kerstpuzzel 2019

Kerstpuzzel Ook in deze uitgave uiteraard plek voor de agrarische Kerstpuzzel. De puzzel kun je met een beetje boerenverstand gemakkelijk oplossen.


Algemeen 04-12-2019

Kerstival in de Nieuwe kerk van Den Helder

Een festival met Kerst!  De muziek zal verzorgd worden door diverse artiesten, waaronder The Flat


Algemeen 29-11-2019