Boudewijn Hosmus Keukenambacht pakt het stap voor stap aan

Datum: maandag 25 juni 2018

Na jaren ervaring te hebben opgedaan bij een timmerbedrijf, besloot Boudewijn Hosmus (39) in 2003 op eigen benen te gaan staan. Dit was de eerste stap naar het huidige bedrijf ‘Boudewijn Hosmus Keukenambacht’. Een prachtige onderneming, waar alleen massief hout en andere natuurlijke materialen worden gebruikt. “Ik ben zo trots op hoe het bedrijf zich sinds de start heeft ontwikkeld. Inmiddels werken we met een vast en deskundig team, dat elke dag weer met hart voor de zaak en de klant aan de slag gaat!”

Zo’n vijf jaar nadat Boudewijn voor zichzelf begon, kwam de economische crisis op gang. “Timmermannen gingen continu onder elkaars prijs zitten en pikten elkaars werk in. Daar voelde ik me totaal niet prettig bij. Ik was van mening dat het anders kon.” Samen met zijn vrouw Ellen(39) is hij gaan brainstormen voor een oplossing. Specialiseren bleek het antwoord. “Door me helemaal op de keukenambacht te richten, was ik onderscheidend en dat trok een ander klantenpubliek aan.”

Onderbuikgevoel

Een gouden keuze, dus. Maar in die periode was het ook vooral een spannende beslissing, vertelt Ellen. “Boudewijn moest ‘nee’ zeggen tegen klussen, terwijl er wel brood op de plank moest komen. Toch hielden we vast aan ons onderbuikgevoel en dat heeft zijn vruchten bijzonder snel afgeworpen. In 2009 kon ik zelfs mijn andere baan opzeggen en fulltime in het bedrijf gaan werken. Sindsdien zijn we een VOF.” Het gedreven tweetal was inmiddels al verhuisd naar de Schorweg in Breezand, vanwege ruimtegebrek op hun oude stek in Heerhugowaard. Ook die keuze viel nu prima op z’n plek.

Tot 2014 fungeerde het huis van de Hosmussen als showroom, kantoor en werkplaats. “Opnieuw groeide we uit ons jasje. Op datzelfde ogenblik kwam aan de Zandvaart een pand vrij voor de verhuur: 550m2 ruimte voor een werkplaats. Opnieuw gingen we op ons gevoel af en grepen we deze kans aan om te kijken of we klaar waren voor de volgende grote stap.” Dat waren ze!

De volgende stap

Begin 2018 startte het ondernemersduo met de realisatie van hun nieuwe pand op Kruiswijk 30 in Anna Paulowna. Het hele team (bestaande uit zeven experts) van Boudewijn Hosmus Keukenambacht werd nauw betrokken bij het inrichten en indelen van het pand. “We moeten er met z’n allen werken, dus voor mij is het logisch om ook de medewerkers hun ideeën te laten uiten.” Het gebouw biedt plaats aan werkplaats, showroom, kantine en kantoor. “Eindelijk alles onder één dak. We hebben allemaal ontzettend veel zin om vanaf die nieuwe plek aan de slag te gaan”, laat Boudewijn enthousiast weten. Ellen vult hem met een glimlach aan: “En het huis wordt eindelijk weer ons huis… ook niet geheel onbelangrijk.”

In de 15 jaar dat het bedrijf nu bestaat werd er al regelmatig samengewerkt met diverse ZZP’ers. Maar in 2015 was het tijd voor de eerste vaste kracht: Nick (meubelmaker/spuiter). Dit jaar hebben Sjon (meubelmaker), Bart (meubelmaker), Ingeborg (commercieel manager) en Ilya (junior ontwerper) zich bij hem aangesloten. Ellen legt deze groeispurt uit: “We wilden ons bedrijf graag verder ontwikkelen, maar dat kun je alleen bereiken als je vakkundige en loyale mensen naast je hebt staan. Met dit team kunnen we echte stappen zetten. Stuk voor stuk zijn het toppers, waar Boudewijn en ik ontzettend trots op zijn.”

Naast de vaste crew, lopen er regelmatig stagiaires van de opleiding  HMC (Hout en Meubileringscollege) in het bedrijf. “Er is een groot gebrek aan goede vakmensen. Door erkend leerbedrijf te zijn, kunnen wij onze kennis, ervaring en liefde voor het vak overbrengen aan de studenten. Bovendien laten we ze graag kennismaken met het bewerken van massief hout, wat vooralsnog een ondergeschoven kindje is bij HMC. Door leerlingen hierin te begeleiden, gaat deze prachtige manier van houtbewerking niet verloren.”

Milieubewust ondernemen

Dat het bedrijf veelal met massief hout werkt, is niet alleen omdat het mooi en duurzaam materiaal is, legt Ellen uit. “Het is ook een milieubewuste keuze. We werken bijvoorbeeld uitsluitend met houtleveranciers, die continu nieuwe bomen planten. Zo maken we samen de cirkel weer rond. Daarnaast zijn we aangemeld bij Ecosia. Dit is een zoekmachine die met de winst uit zoekopdrachten boomzaadjes plant over de hele wereld. Per keuken zorgen we hierdoor voor zo’n 15 tot 20 nieuwe bomen.”

Bij de bouw van het nieuwe pand is ook rekening gehouden met het milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van een biomassa-installatie, waarbij al het houtmot afval omgezet wordt in warmte. “Daarnaast komen er in de toekomst zonnepanelen op het dak en gebruiken we alleen led-verlichting. We vinden het belangrijk dat we niet alleen nemen, maar dat we de aarde ook iets teruggeven. Vandaar deze milieubewuste oplossingen.”

Elke topsporter verdient een coach

Boudewijn is zijn bedrijf begonnen als ZZP’er bij Ad Weel. “Ik heb ontzettend veel van die man geleerd. Maar daarna pakten Ellen en ik het samen verder op. Vooral in de opstartende fase hebben we weleens een verkeerde keuze gemaakt. Dat hoort nu eenmaal ook bij het ondernemen.” Het tweetal geeft hierbij aan dat ‘doorzetten’, vooral in zware tijden, ontzettend belangrijk is voor de continuïteit van een bedrijf. “Naast dat je niet te snel moet opgeven, raad ik iedere ondernemer aan om een coach in te huren. Iedere topsporter heeft een sterke coach achter zich staan. Ondernemen is ook topsport!”, legt Boudewijn uit.

Boudewijn en Ellen hebben zelf sinds enige tijd een coach en dat heeft ze veel gebracht. “We waren op een gegeven moment alleen nog maar aan het werk. Daar wilden we vanaf, want we zijn niet alleen zakenpartners. Ons huwelijk en onze twee prachtige kinderen verdienen ook aandacht”, laat Ellen weten. Door het inzetten van de coach werd werk en privé weer gescheiden. “We zeilen graag samen, brengen uren in de keuken samen door als we gaan koken en maken uiteraard tijd voor onze vrienden. Deze qualitytime geeft veel energie, die we vervolgens weer kunnen inzetten in onze onderneming.”

Die energie is zelfs zo sterk, dat Boudewijn ervan droomt om zijn bedrijf naar een internationaal level te brengen. “Het lijkt me zo ontzettend tof om een keuken in het buitenland te mogen plaatsen. Bijvoorbeeld in een vakantiewoning. Die hele organisatie, van ontwerp tot verscheping en montage op locatie… Ik voel dat we daar gewoon klaar voor zijn.” Ellen bekrachtigt zijn conclusie: “Dat redden wij!”

Meer informatie: boudewijnhosmus.nl.

 

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019