Innovatieve bedrijven verdienen een podium

Datum: vrijdag 25 mei 2018

Onze economie verandert in een hoog tempo. Digitalisering zorgt voor een omwenteling in consumentengedrag. Dat leidt onder meer tot de ontwikkeling van korte ketens want via internet vinden product en klant elkaar nu rechtstreeks. Daarnaast is duurzaamheid een bepalende factor geworden voor het bestaansrecht van veel bedrijven. In dit speelveld is het voor traditionele spelers, die niet innoveren, lastig om overeind te blijven. Daarom zijn we -met name in onze regionale economie- afhankelijk van innovatieve bedrijven, die bestaansrecht hebben volgens de uitgangspunten van de nieuwe economie. Zodat onze regio voldoende baankansen behoudt.

Dr. Ir. C. Lelyprijs als aanjager

Veel innovatieve bedrijven zijn start-ups, die een beetje publiciteit wel kunnen gebruiken. In de gemeente Hollands Kroon geven we daar een bijdrage aan door innovatieve bedrijven een podium te bieden middels de Dr. Ir. C. Lelyprijs voor innovatief ondernemerschap. Die wordt eenmaal per twee jaar toegekend. Lely is bekend geworden door zijn ontwerp van de Afsluitdijk, maar is de boeken ingegaan als vernieuwer op tal van terreinen.

De nieuwe competitie voor de naar hem vernoemde innovatieprijs is nu opengesteld. De winnaar wordt bekend gemaakt op de Dag van de Ondernemer, 16 november 2018. Naast de Lelyprijs is een competitie uitgeschreven voor De Jonge Lely. Deze prijs wordt toegekend aan een startup, die niet langer dan drie jaar bestaat.

Als initiatiefnemer heb ik het voorrecht de jury te mogen voorzitten en bezoeken af te leggen aan de genomineerde bedrijven. Dat was 2 jaar geleden een bijzondere ervaring want ik maakte kennis met een groep ondernemers, die stuk voor stuk uit een bijzonder hout waren gesneden.

Bijzondere ondernemers

Een van hen was Richard Meester van Quest Innovations uit Middenmeer. Hij heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en wereldwijde verkoop van hoogwaardige medische camera’s. Hiermee kunnen onder meer tumoren sneller worden opgespoord en nauwkeuriger worden verwijderd.

Het bedrijf van Meester werkt samen met het Leids Universitair Centrum en met diverse ziekenhuizen in de Verenigde Staten. Inmiddels worden aandelen van Quest verhandeld op de NPEX. Hoe mooi is het, dat Meester zijn basis in Middenmeer vooralsnog trouw blijft. Een geweldig bedrijf voor de regio.

Dat geldt ook voor een andere kandidaat: Cryo World. Dit bedrijf is gevestigd in Wieringerwerf. Cryoworld ontwerpt, produceert en installeert geavanceerde cryogene systemen voor onder andere onderzoeksinstellingen, wetenschappelijke en high-tech industrie. Cryo staat voor extreem lage temperaturen en is een zeer gespecialiseerd vakgebied.

De derde genomineerde was Sandfirden uit Den Oever. Het bedrijf is gespecialiseerd in hybride voortstuwing, complete diesel- en gasmotoren en -generatorsets voor industriële en maritieme toepassingen. Wat Sandfirden bijzonder maakt, zijn de modificaties die het bedrijf zelf ontwikkelt en toepast op bestaande motoren van o.a. Scania. Hiervoor is een modern testcentrum gebouwd in de haven van Den Oever.

Winnaar 2016:

Fender Innovations

De winnaar van 2016 was het bedrijf Fender Innovations, dat is gestart in Den Helder, maar in 2015 doorstartte in Wieringerwerf. Fenders zijn stootkussens voor schepen. Ze waren zwaar en niet erg sterk. Fender Innovations ontwikkelde een nieuw type, dat licht en oersterk is. Het bedrijf van Koos van Bijsterveld en Sylvia Ruizendaal is er internationaal succesvol mee en groeit sterk. Het prachtige beeld, dat kunstenaar Hans Blank voor de winnaar vervaardigde, heeft een prominente plek in het bedrijfskantoor.

In Hollands Kroon zijn we erg blij dat Koos van Bijsterveld is ingegaan op onze uitnodiging toe te treden tot de jury, die de winnaar van dit jaar moet aanwijzen. Deze jury wordt verder gevormd door Arno Mulder, directielid Rabobank Kop van Noord-Holland; Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN en Jeannette de Boer, voorzitter van de Ondernemersfederatie Kop van Noord-Holland.

Als het gaat om competitie van 2018 kan ik zo een aantal serieuze kandidaten opnoemen, die ook kansrijk zullen zijn in verkiezing voor de Ondernemer van het Jaar in Noord-Holland. Want de winnaar van de Lelyprijs heeft daar rechtstreeks toegang toe. Ik denk aan een succesvolle starter als Composite Production Technology (CPT), waar Helderse entrepreneurs als Marco Coesel en Rob Tompot bij betrokken zijn. Of Triple A Logistics, dat fijnmazige distributie doet voor merkkleding. En kijk eens naar ECW, het energiebedrijf achter Agriport A7. De tuinders participeren in dit bedrijf en innoveren voortdurend in een duurzame en rendabele energiehuishouding rond de glastuinbouw.

Recentelijk kon u in de krant lezen over H2O Technics, dat doordrong tot de nationale MKB Top 100. Het bedrijf ontwikkelde in eigen beheer een resonator waarmee op een 100% milieuvriendelijke manier schadelijke en ongewenste organismen in water worden tegengegaan. Kan onder andere legionalla besmetting voorkomen, maar helpt ook bij het verduurzamen van viskweek omdat schadelijke parasieten worden tegengegaan. Ook een bedrijf dat een pareltje is op Hollands Kroon.

Zo kunt u een bedrijf aanmelden

Ook u kunt een bedrijf uit Hollands Kroon aanmelden voor de Dr.Ir. C. Lelyprijs of Jonge Lely. Ga naar de pagina www.hollandskroon.nl/lelyprijs. Daar vindt u een button voor het formulier waarmee een bedrijf kan worden ingeschreven.

Aanmelden kan door de ondernemer zelf of volstrekt iemand anders, die de ondernemer een warm hart toedraagt. Om te bepalen welke bedrijven worden genomineerd hanteert de jury de volgende checklist:

Voor de Dr. Ir. C. Lelyprijs :

  • Het moet gaan om een MKB bedrijf in Hollands Kroon.
  • Het bedrijf bestaat minimaal 3 jaar.
  • Het bedrijf is sterk in innovatie door: Vernieuwing, Verbetering (rendement en efficiency), duurzaam en/of toepassen van nieuwe kennis.

Voor De Jonge Lely:

  • Het moet gaan om een MKB bedrijf in Hollands Kroon.
  • Het bedrijf bestaat nog geen drie jaar. (Startup = jonger dan 36 maanden)
  • Het bedrijf heeft een vernieuwend idee waarbij een product wordt gemaakt door middel van nieuwe technologie. Het product is schaalbaar en herhaalbaar, wat betekent dat het product één keer wordt gemaakt en steeds opnieuw kan worden verkocht.

Sylvia Ruizendaal en Koos van Bijsterveld wonnen met Fender Innovations de eerste Lelyprijs van Hollands Kroon.


Kunstenaar Hans Blank maakt in opdracht van de organisatie van de Lelyprijs een fraai kunstwerk, dat wordt aangeboden aan de winnaar.

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019