InnoVfoam blust erop los!

Datum: woensdag 25 juli 2018

Op het bedrijvenpark Breekland in Oudkarspel is het pand van InnoVfoam niet te missen. Op het dak van het ronde gebouw prijkt namelijk een enorme helikopter. “Deze hebben we begin dit jaar laten plaatsen voor demonstratie doeleinden. Klanten kunnen in de helikopter plaatsnemen, terwijl deze virtueel in brand staat. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe onze innovatieve brandblussystemen werken bij helikopterplatforms”, vertelt eigenaar Johan Koekkoek (55) trots.

In 2003 is InnoVfoam (gespecialiseerd in automatische of op afstand bestuurbare stationaire schuimblusinstallaties) opgericht door Johan en een oud collega van hem. Nadat ze ruim 12 jaar voor een Zweeds bedrijf in schuimblusinstallaties hadden gewerkt, zochten ze de samenwerking op. “Dat bedrijf werd overgekocht door een Amerikaanse onderneming, waardoor alles eigenlijk in de soep liep. Ik was toentertijd salesmanager en had te maken met deadlines. Door de overname gingen we die niet halen. Ik voelde mij persoonlijk verantwoordelijk en ben een aantal keer in gesprek gegaan met de directeur. Er moest namelijk iets veranderen. Ik kreeg als antwoord dat het mijn eigen probleem was.” Johan nam per direct ontslag. Een jaar later was InnoVfoam alive and kicking.

Zaaien en oogsten

“Het eerste jaar was zwaar. We hebben veel tijd moeten steken in het zoeken naar goede samenwerkingsverbanden in diverse landen. Daarnaast lobbyden we erop los.” Doordat het tweetal in 2003 flink had gezaaid, konden ze het jaar erop al lekker oogsten. Sindsdien is het bedrijf ieder jaar gegroeid (tot zo’n 30 vakkundige mensen anno 2018). “Tot 2008 hebben we alles vanuit huis gedaan. Voor de buitenwereld waren we een vooraanstaande onderneming, maar onze klanten wisten niet dat we geen bedrijfspand hadden. We deden alles via VoIP en een VPN-verbinding, zeer handige tools als je op afstand moet samenwerken!”, blikt de ondernemer met een glimlach terug.

Aan die manier van werken kwam in 2008 een einde. “We waren toe aan de volgende stap: een mooi en praktisch bedrijfspand. Alleen op die manier zouden we serieus kunnen gaan groeien. Bovendien namen we steeds vaker enthousiaste jonge mensen aan, die nauwelijks tot geen ervaring hadden in brandblussystemen. Aangezien hier geen goede opleiding voor is, moesten wij hen zelf opleiden. Dat is natuurlijk onmogelijk als iedereen vanuit huis werkt.”

Een bedrijfspand als slimme marketingtool

Het ondernemersduo wilde een pand bouwen, dat ook meteen als marketingtool zou dienen. Ze namen een architect in de hand, die met het gouden idee kwam van een cilindervormig gebouw. Aangezien InnoVfoam haar systemen verkocht met als doel opslagtanks (cilindervormig!) te beveiligen, was de associatie snel gelegd.

“Door dit plan kregen we zelf ook vernieuwende ideeën. Zo hebben we al onze brandblussystemen geïntegreerd in het gebouw en is het hele pand voorzien van sprinklers. Ook het platte dak werd bij de bouw verstevigd en uitgerust met brandblussystemen, omdat we toen al met het idee rondliepen om daar ooit een helikopter op te plaatsen.” Het bedrijfspand kreeg door deze toepassingen meteen een aantal extra functies: personeel opleiden, klanten bekend maken met de systemen en een voorbeeldfunctie voor overheden, verzekeraars en andere partijen die met risicobeveiliging te maken hebben.

Stabiliteit en continuïteit

In 2012 heeft Johan zijn compagnon uitgekocht. “Sindsdien ben ik alleen eigenaar, waardoor de handrem er min of meer af is. Het bedrijf groeit vanaf dat jaar bijzonder snel. Maar ik wil niet dat InnoVfoam afhankelijk is van één persoon, want dat komt de stabiliteit en continuïteit van het bedrijf niet ten goede. Daarom heb ik een aantal jaar geleden een managementteam van vier ervaren medewerkers opgestart, die de vier afdelingen ‘Sales’, ‘Projects’, ‘Electrical & Instrumentation’ en ‘Businesscontrol’ leiden.”

Zo heeft Johan tijd over om te doen waar hij goed in is, namelijk zich bezighouden met de afdeling Research & Development plus de verkoop in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. “De dagelijkse leiding ligt nu bij MT, waardoor ik ook de ruimte krijg om wat meer tijd met mijn gezin door te brengen. Bovendien zorgt dit team voor een nog sterker fundament van de firma. Dat geeft een fijn gevoel!”

Pionier op schuimblusgebied

Johan vindt R&D één van de belangrijkste schakels in het bedrijf en is hier dan ook veel te vinden. “Nieuwe dingen bedenken heeft mij altijd zeer goed gelegen. Daarnaast vind ik het belangrijk om een pionierspositie in te nemen in deze business.” Om dit kracht bij te zetten, heeft de onderneming een eigen laboratorium die onder meer gebruikt wordt als onderzoekscentrum. “Nieuwe ideeën en klantwensen worden hier uitgebreid getest. Daarnaast doen we in huis onderzoek naar verbetering van schuimconcentraten. Zo blijven we innoveren. Binnenkort begint ook de bouw van een extra hal naast het bestaande pand. Daar kunnen we grootschaligere testen uitvoeren.”

Naast dat het lab gebruikt wordt voor ontwikkeling, worden hier dagelijks samples onderzocht van schuimconcentraten. “We hebben een eigen onderhoudsservice die bij onze klanten checkt of het schuim in de blussystemen nog aan de normen voldoet. De samples die onze onderhoudsmedewerkers meenemen, worden in het lab onderzocht. Zo kunnen we een klant tijdig waarschuwen als het schuim van mindere kwaliteit wordt.” Ook wordt het lab van InnoVfoam regelmatig voor een second opinion gebruikt. “Soms wordt een product bij een ander bedrijf afgekeurd en wil de klant een second opinion van ons. Niet zo gek als je bedenkt dat 3000 liter schuim ongeveer 20.000 euro kost. Daarvoor wil je wel zeker weten of het terecht is afgekeurd.”

Samen zeiknat worden

Doordat InnoVfoam ook de service en onderhoud van haar systemen verzorgt, kiest het bedrijf er bewust voor om alleen met bedrijven te werken die maximaal twee uur vliegen van Amsterdam liggen. “Op die manier kunnen we accuraat handelen op een eventuele storing en deze binnen 24 uur verhelpen. Iets dat bij blussystemen ontzettend belangrijk is.”

Naast dat stukje service, vindt Johan het belangrijk dat zijn klanten precies weten hoe het brandblussysteem dat ze afnemen werkt. “Dit doen we op een heel bijzondere manier, namelijk met seminars in ons pand. ’s Ochtends krijgt de groep klanten vooral theoretische informatie. Maar we sluiten de dag af met een spectaculaire en onvergetelijke demonstratie op het dak! Door de klanten echt bij ons uit te nodigen en samen zeiknat te worden tijdens het blussen van de helikopter, creëer je een persoonlijke band. Dat is goed voor het vertrouwen, maar bovenal gewoon ontzettend leuk!”, besluit de ondernemer enthousiast.

Meer informatie: innovfoam.nl.

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019