Lightweight innoveert er op los

Datum: donderdag 18 oktober 2018

Lightweight Containers B.V. in Den Helder is de grondlegger van het innovatieve KeyKeg en UniKeg-systeem. Een familiebedrijf met haar roots in Den Helder, waar Anita en broer Jan-Dirk Veenendaal de scepter zwaaien. “Zo’n 13 jaar geleden zijn Jan-Dirk en mijn vader het bedrijf gestart. Anno 2018 leveren we in 82 landen en groeien we gemiddeld met 47,6% per jaar. Dit komt mede doordat we continu aan het doorontwikkelen zijn”, vertelt de directrice.

Directrice is overigens niet de juiste benaming, want bij Lightweight Containers is iedereen gelijk. “Hier zijn we allemaal Senior Business Creator (SBC), of je nu in de productie werkt of in de directie zit. We creëren namelijk business voor onszelf, maar ook voor onze toeleveranciers, onze klanten en de klanten van onze klanten”, legt Anita uit. Niet alleen op HRM-gebied is het bedrijf innovatief, ook op product-, milieu en marketingniveau is Lightweight net even anders dan andere ondernemingen.

Van karton naar dubbelwandig pet

Uitvinder Bert Hanssen was vorige eeuw, met zijn toenmalige ontwikkeling van fusten te vroeg voor de markt met alle gevolgen van dien. “Mijn broer en vader omarmden het idee, combineerden het met hun lopende ontwikkeling van een kartonnen bierfust en namen de boedel inclusief de wereldwijde patentenreeks over.” Vanaf toen is Lightweight direct verder gaan innoveren.

“Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de dubbelwandige KeyKeg, die we in 10, 20 en 30 liter uitvoeren. Het zijn twee cilinders in elkaar. Bier, wijn of een ander product gaat in de binnenzak. Doordat je lucht tussen de binnenzak en de container perst, pers je de zak leeg. Er komt dus geen zuurstof bij het product, waardoor het veel langer houdbaar is en de kwaliteit van de smaak goed wordt bewaard.” Dat laatste blijkt wel uit de reviews van brouwmeesters wereldwijd: ‘het bier komt uit de KeyKeg, zoals ik het heb bedoeld’. “Een groter compliment kun je niet krijgen als pionier in de fustenwereld!”

Dicht bij de klant

Ook op milieugebied is Lightweight graag voorloper. “We streven naar een zo min mogelijke CO2-uitstoot, daarom willen we zo dicht mogelijk bij onze klanten produceren. Als er nog geen fabriek in de buurt is, dan starten we eerst met een warehouse. Op die manier wordt de CO2-uitstoot geminimaliseerd en hoeft de klant niet veel transportkosten te betalen.” Het bedrijf heeft inmiddels fabrieken in Amerika, Duitsland, Nederland en Engeland staan en is alweer bezig met het bouwen van de volgende fabriek in Zuid-Europa. De warehouses zijn ook wereldwijd te vinden, waaronder in Australië, Italië en Amerika. “Naast het feit dat we rekening houden met de CO2-uitstoot, zijn onze fusten eveneens erg milieuvriendelijk. Elke KeyKeg is voor maar liefst 81% circulair, waardoor bijna het gehele fust kan worden gerecycled.”

Daten op KeyKegusers.com

Anita is ervan overtuigd dat je de klant zoveel mogelijk moet begeleiden, zo niet helpen, in de hele chain. Dicht bij de klant zijn is daar een voorbeeld van, maar ook het marketingteam van Lightweight Containers is continu bezig om de chain te activeren. “Zowel de push- als de pull strategie wordt gebruikt. Ons CAT-team (Chain Activity Team) legt voortdurend contacten met hotelketens, cruiseschepen en all-inclusive resorts, maar ook met kleinere barretjes en restaurants.”

Het team stopt hier energie in, omdat ze de eindgebruiker willen laten ervaren hoe fijn, gemakkelijk en kostenbesparend de KeyKeg werkt. “Je kunt het zien als een stukje serviceverlening. Als de eindgebruikers zelf ervaren hoe fantastisch de KeyKeg is, gaan ze zelf bij hun distributeur vragen om meer KeyKegs.” En die vraag is er al veelvuldig, want Anita moest noodgedwongen met haar team een online platform maken waar gebruikers en leveranciers elkaar kunnen vinden. “Dit heet KeyKegusers.com. We hebben dit opgezet, omdat ons kantoor door alle vraag en aanbod wel een datingbureau leek. Via dit platform gaat het een stuk sneller!”, legt de onderneemster lachend uit.

Naast innoveren, produceren, vermarkten en verkopen, helpt Lightweight Containers ook bij het toepassen van ‘s werelds beste verpakking. “We ontwikkelen niet alleen onze fusten door, we innoveren ook in tapsystemen, rugzakjes, mobiele units en eenmalige tapsystemen. Op die manier helpen we de eindgebruiker dus weer.”

Een echt familiebedrijf

Met allerlei vestigingen van Den Helder tot en met Australië en een doelstelling om elk jaar een of misschien zelfs twee fabrieken bij te bouwen, is Anita veel op reis. “We willen niet alleen dat het product dicht bij de klant is, we willen zelf ook dicht bij de klant zijn. Zo houd je de controle en het is ontzettend leuk om de klanten zelf te spreken. Met de verbeterpunten die we via die internationale bezoeken krijgen, gaat mijn broer weer aan de gang om verder te kunnen innoveren. Die reizen zijn dus ontzettend waardevol voor de groei van ons bedrijf.”

Toch zou Anita dit niet kunnen doen zonder de toewijding van haar moeder. “Ik heb twee prachtige kinderen van 11 en 14 jaar oud en die worden heel goed opgevangen als ik op reis ben. Mijn moeder is echt mijn achterban en daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Lightweight Containers mag dan internationaal zijn, maar het is en blijft een familiebedrijf”, aldus de Senior Business Creator.

De onderneming is altijd op zoek naar getalenteerde en passievolle mensen die hun talen goed ontwikkeld hebben. Interesse? Bekijk de website: lightweight-containers.com.

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019