Olof Schuur is nog lang niet uitgegroeid

Datum: zondag 25 november 2018

“Vanaf mijn vijfde wist ik dat ik bij mijn vader op de bestelbus wilde gaan rijden. Van klant naar klant rijden en hun problemen oplossen. Dat leek me fantastisch!”, vertelt Sven Schuur, eigenaar van installatiebedrijf Olof Schuur. Van die bestelbus is het nooit gekomen, want sinds hij het bedrijf is ingestapt bekleed hij een kantoorfunctie. “Dat moet wel door de grootte van het bedrijf, maar ook deze functie heeft zijn uitdagingen!”

Sven’s vader Olof startte in 1973 het bedrijf door groot te denken. Bij zijn werkgever toentertijd moest een centrale verwarming ingebouwd worden. “Mijn vader was een handige man en nam deze uitdaging met beide rechterhanden aan. Na het volgen van een paar cursussen, voegde hij de daad bij het woord.” De firma was vanaf dat moment een feit. Door Olof’s tuinbouwachtergrond, adviseerde hij ook regelmatig agrariërs over het drogen en bewaren van aardappels, uien, wortelen en later bloembollen. “Dit rolde uit tot het ontwerpen en installeren van droog- en bewaarinstallaties, dat al gauw de main business werd.”

Innovatieve oplossingen voor agrarische bedrijven

Inmiddels levert het installatiebedrijf Olof Schuur alles wat een agrariër nodig heeft om te kunnen draaien: koeling, verwarming, elektrotechniek, besturingssystemen en regeltechnieken. Daarnaast is het aanreiken van innovatieve oplossingen een belangrijke pijler. “Ontwikkelen van nieuwe producten en het doorontwikkelen van bestaande producten vind ik mooi werk. Daar krijg ik ook de ruimte voor, omdat mijn rechterhand Peter Rotteveel veel managementtaken op zich neemt. Hij werkt al sinds 1985 voor het bedrijf en weet dus van de hoed en de rand. Ik functioneer op mijn best aan de technische kant. Innovatie is belangrijk om door te kunnen groeien en een bepaalde continuïteit in je bedrijf te houden. Peter en ik vullen elkaar dus prima aan!”

Al sinds 1996, toen Sven officieel bij zijn vader ging werken, liet hij zijn technische kant spreken bij het ontwerpen van de eerste generatie combiblokken. “We werkten eigenlijk aan een oplossing waarmee we restwarmte wilden gebruiken voor ontdooien. Gaandeweg bleek dat we ook konden koelen en verwarmen, wat weer een transfer van de ene naar de andere cel scheelt. Als de uitwerking nog beter is dan het oorspronkelijke idee, dan krijg ik daar echt een kick van!”

Doorontwikkeling als kracht van het bedrijf

Het combiblok is slechts één voorbeeld van de innovatieve oplossingen van het installatiebedrijf. Een ander voorbeeld is de verbetering van de gelijkstroom ventilatoren. “In 2002 zag ik dat gelijkstroom uiteindelijk meer zou opleveren voor de klant, dan ventilatoren op wisselstroom. Dus ik ging deze apparaten verkopen.” Inmiddels zijn de ventilatoren zo ver doorontwikkeld, dat ze zelfsturend zijn. “Oorspronkelijk was dat helemaal niet het idee, maar doordat we software gingen schrijven voor deze apparaten, kunnen we de klanten nu een goed en compleet systeem aanbieden. Fantastisch, toch!”

Ook bij de bestaande klanten blijven Sven en zijn team onvermoeibaar doorontwikkelen. “Hoe gedifferentieerder de klant een machine kan regelen, hoe beter dat voor hem is. We denken dus graag mee over goede oplossingen. Ook komen er veel vragen vanuit onze klantenkring zelf, die we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden met technische vernuftigheid. Een kleine aanpassing kan vaak al veel opleveren.”

Service als belangrijke pijler

Die technische snufjes zorgen ervoor dat de klanten van Olof Schuur kunnen groeien. “Dat werkt ook door in ons bedrijf, want wij groeien met hen mee. Doordat onze klanten continu groter en groter worden, moeten we daar ook de service voor kunnen leveren. Als bijvoorbeeld een aggregaat stuk gaat, dient deze direct vervangen of gemaakt te worden, anders kost het de klant onnodig veel geld!”

De servicedienst van het installatiebedrijf is dan ook 24/7 te bereiken. “Daarnaast hebben we een absurd grote voorraad liggen. Een bewuste keuze, want zo kunnen we uit de meest gekke hoeken het materiaal halen om bedrijven uit de brand te helpen. We hebben bijvoorbeeld een speciale pomp in onze stelling staan, die je bij geen enkele groothandel in Nederland kunt verkrijgen. Eens in de vijf tot zeven jaar wordt er om gevraagd, dus wij hebben hem op voorraad!”

Bijzonder bedrijfspand

In 2012 maakte het bedrijf zo’n flinke groeispurt mee, dat er voor een nieuw bedrijfspand op Kruiswijk in Anna Paulowna werd gekozen. “In eerste instantie schrok ik van de tekening van onze architect. Ik zag alleen maar zinken beplating, heel veel glazen wanden en een kantoor op hoogte. Toen hij uitlegde dat dit een weerspiegeling was van onze open en overzichtelijke bedrijfscultuur, viel alles op zijn plek.” Op dit moment wordt het gebouw voorzien van allerlei duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen op het dak en een grootverbruik aansluiting. “We zijn volop bezig om zoveel mogelijk milieubewust te ondernemen. Maar dat is een hele investering, dus dat doen we stap voor stap.”

Het pand is voor Sven extra bijzonder, omdat het deel heeft uitgemaakt van de uitvaart van zijn vader. “Dat was in 2014. De ramen zaten er nog niet in. Het was koud en winderig, maar ik ben blij dat we hier de laatste eer aan hem hebben bewezen. Hij heeft immers het fundament gelegd voor het installatiebedrijf zoals het nu is. Ik ben blij dat hij de nieuwe stap op Kruiswijk nog heeft gezien en ik weet zeker dat hij trots op Peter, het medewerkersteam en mij is, omdat we zijn onderneming samen naar een next level tillen.” Nu, zo’n vier jaar later, is dit bijzondere pand alweer bijna te klein. “Het land hiernaast is gelukkig nog vrij…”, besluit Sven met een knipoog.

Meer info: olofschuur.nl.

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019