Robotarmen in Warmenhuizen

Datum: vrijdag 25 mei 2018

Midden in een woonwijk in het Noord-Hollandse Warmenhuizen staat het hoofdkantoor van Tebulo Industrial Robotics. Ondanks dat ze internationaal georiënteerd zijn, met vestigingen in onder meer China en Canada, is Tebulo ‘down to earth’ gebleven. Technical Director Hans Spaans en Managing Director Rob Beentjes hebben samen al jaren de leiding in het van oudsher engineeringsbedrijf.

“Henk Louwman heeft Tebulo in 1974 opgericht. Vanuit de opdrachtgevers kwam al gauw de vraag of er niet alleen tekeningen, maar ook machines geleverd konden worden”, vertelt Hans.

In 1991 werd hiervoor Tebulo Industrial Automation opgericht wat later uitgroeide tot Tebulo Industrial Robotics als een aparte tak onder de Holding. Sinds 2015 worden alle werkzaamheden onder één dak uitgevoerd van verkoop en engineering tot het schrijven van software en de assemblage. Alleen de fabricage laten we door andere gespecialiseerde bedrijven doen.”

Robots pakken levensgevaarlijk werk op

De robots van Tebulo worden vooral ingezet in de zware industrie. “De robots zorgen ervoor dat risicovolle werkplekken voor mensen veilig worden”, legt Hans uit. “Denk bijvoorbeeld aan staalproducten die bij zo’n 1000 graden Celsius gelabeld worden of grote rollen staal waarbij het bindband verwijderd moet worden. Dit zijn levensgevaarlijke werkzaamheden, waarvoor wij een oplossing hebben ontwikkeld in de vorm van identificeer-robots en De-Strappers.”

De eerstgenoemde robot kan productiegegevens vastleggen via labeling, tagging en laser etching op koude en hete (tot 1000 graden Celsius) ondergronden. Op het De-Strap-gebied is Tebulo pionier. “We zagen dat het verwijderen van bindband van een rol staal of aluminium een levensgevaarlijke klus was en vonden dat dit anders moest.” De De-Strapper robot zoekt de bindbanden op, zorgt dat het uiteinde van de  rol netjes aan de onderkant ligt (en niet opeens omklapt) en knipt deze veilig door. “De De-Strapper is vooral in de Europese markt ontzettend gewild, mede vanwege de strenge ARBO-wetgeving.”

Standaardoplossingen en specials

Deze robots zijn zogenoemde ‘standaardoplossingen’ van Tebulo. “Uiteraard wordt elke robot aangepast aan de wensen en eisen van de klant, maar de basis is hetzelfde”, vertelt Rob. “Daarnaast leveren we specials. Regelmatig komt het voor dat klanten hun productielijn bijvoorbeeld efficiënter willen maken en vragen ons daarbij om een passende oplossing.”

Het team van Tebulo maakt daar vervolgens een studie van, waarbij alle voor- en nadelen in kaart worden gebracht. “Vervolgens maken we een prijsindicatie en bepaalt de klant of we in productie gaan. Zodra er groen licht is, gaan we het conceptidee uitwerken tot een robot-applicatie. Deze testen we uitvoerig en uiteindelijk plaatsen we hem bij de klant.” Hans vult hem aan: “Dit is altijd een spannende procedure. Hoewel we de situatie van de klant zo goed mogelijk nabootsen in onze werkplaats, geeft het toch altijd een kick als de robot ook ‘live’ zijn werk goed doet.”

Mooi roze is niet lelijk

Rob en Hans vinden het belangrijk dat de robots precies aan de wensen van de klant voldoen, zowel qua techniek als uiterlijk. “Een tijdje geleden kregen we een bijzondere klus binnen. Een Duitse staalfabrikant had namelijk een kleurengoeroe in de hand genomen, die achteraf gezien de verkeerde RAL-kleuren naar ons had toegezonden. Maar opdracht is opdracht, dus wij deden precies wat ons opgedragen was. Hierdoor zijn er nu een aantal De-Strappers in roze en babyblauw uitgevoerd! Gelukkig kon iedereen er (uiteindelijk) wel om lachen.”

Gewoon goede machines

Het is wel duidelijk dat het tweetal niet voor één gat te vangen is. Beiden zitten al meer dan 30 jaar in het vak en hebben dus brede kennis en ervaring in de robotindustrie. “De technieken die we gebruiken, kunnen we eigenlijk altijd wel doorontwikkelen. Dat doen we ook continu. Voor elk bedrijf, maar vooral in deze branche, geldt: stilstand is achteruitgang”, laat Hans weten. “We houden ook niet van stilzitten en willen graag onze klanten verrassen. Als zij met een aanvraag of probleemstelling komen, willen wij de klant met de beste oplossing verrassen. Dat is meteen ons visitekaartje, want we maken gewoon goede machines, die het door onze speciale technieken, echt altijd doen.”

Nieuwe markt, nieuwe uitdaging

Inmiddels heeft Tebulo een gedurfde stap in een andere markt gezet. “We zijn bezig een robot te ontwikkelen voor een grote speler in de zadenindustrie. Hierbij ligt de uitdaging in het feit dat alles een stuk kleiner moet. Onze technieken moeten in een tafelmodel robot passen in plaats van in een robot van bijna drie meter hoog.” De heren willen met dit soort opdrachten ook hun team van engineers en programmeurs blijven triggeren. “Zo’n opdracht daagt uit en is echt leuk om op te pakken! Daarnaast, als het goed uitpakt kunnen we ook deze branche betreden en dat biedt weer perspectief voor de toekomst”, besluit Hans.

Meer informatie: Tebulo.com

Ook benieuwd naar Tebulo? Eens per jaar organiseert het bedrijf een open dag. Houd hun website in de gaten voor de datum!

Nog meer Business nieuws

Niets is te gek bij de Goudvis

Wat begon als viskraam, De Gezonde Apotheek, is in de loop van de jaren door familie Poland uitgebouwd tot een groot in- en outdoor speelparadijs.


Business 18-10-2019

Helderse Uitdaging

Maatschappelijk betrokken ondernemen? Zo doen ze dat in Den Helder. Maatschappelijk betrokken ondernemen is een term die je vaak voorbij


Business 18-10-2019

Ondernemers Kolksluis kopen gezamenlijk 3.200 zonnepanelen in

In 2005 was Kolksluis in ’t Zand het eerste kleine bedrijventerrein in Nederland dat warmte uit asfalt ging gebruiken voor het verwarmen van vijf


Business 18-10-2019

De wereld achter het linnengoed

Wouter Lak is operationeel directeur bij Veldman Linnenverhuur in Den Helder. “Ik kom zelf uit het hotelwezen en was zo’n 13 jaar lang verantwo


Business 18-10-2019