Dirk reijne – Passie voor Paasvee

Datum: dinsdag 27 februari 2018

Vee loopt als een rode draad door het leven van oud-voorzitter van de Vereeniging tot het houden van Jaarlijkse Paaschtentoonstelling van Vee te Schagen (Paasveetentoonstelling in de volksmond), Dirk Reijne (69). Als klein jongetje hielp hij zijn vader Klaas al in de rundveehouderij en fokkerij in Barsingerhorn. Tussen de paarden, koeien en schapen is zijn passie geboren en die is nooit meer verdwenen. Sterker nog, van die passie heeft Dirk zijn werk gemaakt.

Terwijl Dirk’s broer het bedrijf van senior overnam, solliciteerde Dirk zelf in 1974 op de functie van inspecteur van de veeverbeteringsorganisatie Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). “Dat bleek een goede zet. Ik heb dat 40 jaar lang, tot aan mijn pensioen, met veel plezier gedaan.” Tijdens zijn carrière als inspecteur werd hij ook gevraagd om spring- en dressuurpaarden te keuren voor het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) en kwam hij in aanraking met het Franse rundveeras Blonde d’Aquitaine. “Tot op de dag van vandaag keur ik nog paarden en leid ik twee keer per jaar de stierenveiling. Het is echt een fantastisch beroep, waar ik een grote kennissenkring aan te danken heb.”

Van hobby naar werk

Naast zijn drukke bestaan als inspecteur, kon Dirk zijn fokkerij-DNA geen weerstand bieden. Dit uitte zich al in 1974 in de schapenfokkerij. “Ik heb nog steeds een koppel Texelaar fokooien staan, waarmee ik de eigen broek probeer op te houden.” Daarnaast startte Dirk in 1976 met een paardenfokkerij, door de veulen Cieni te kopen. “Deze fokmerrie bleek een gouden aankoop, want ze werd 27 jaar en heeft ons maar liefst 17 prachtige veulens gebracht.” Ook de paardenfokkerij is nog in bedrijf met een achterkleindochter van Cieni en een fokmerrie van Dirk’s broer.

Het is wel duidelijk dat Dirk op z’n pensioengerechtigde leeftijd, niet achter de geraniums is gaan zitten. Hij rijdt nog steeds het hele land door voor zijn keurwerk en geniet daar elke dag van. “Ik heb van mijn hobby mijn werk kunnen maken en dat kunnen niet veel mensen zeggen.” Dirk is gezegend met zijn lieve vrouw Ans, waar hij al 45 jaar mee is getrouwd, drie mooie kinderen en maar liefst zeven kleinkinderen. “Mijn vrouw begrijpt mijn passie als geen ander, maar zorgt er wel voor dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Daarnaast hebben we een hechte band met onze kinderen, die in de fokkerij bijspringen als dat nodig is. Ze hebben overigens wel allemaal een ander pad gekozen, maar zijn gek op onze dieren!”

De Paasvee ingerold

Zoals Dirk via de schapen in de paarden en koeien terecht kwam, zo rolde hij ook de Paasveetentoonstelling in. “Tijdens een keuring van schapen van oud Paasvee-bestuurslid Ab Kaan werd ik gevraagd te helpen bij het schrijven van de prijskaarten voor het vee.” Dirk had nog wel een gaatje in zijn agenda en zei volmondig ‘ja’. Wegens het overlijden van Ab kort daarna in 1987, nam Dirk de voorzittersfunctie over. Dat heeft hij 16 jaar met veel plezier gedaan. “Als klein jochie had ik al veel met Paasvee. Ik kwam er ieder jaar! Toen waren er ook nog andere dieren, zoals bokken, varkens en schapen. Na de Mond-en-Klauwzeer-crisis is dat veranderd naar vlees- en weidevee.” Dirk kan zich herinneren dat er toentertijd op de Paasveemarkt nog handel werd gedreven. “De slager van het dorp kocht een koe op Paasvee en paradeerde daarmee langs de huizen, zodat iedereen kon zien wat voor ‘vlees ze in de kuip hadden’. Dat is nu natuurlijk niet meer aan de orde, de handel is al gedreven voorafgaand aan de keuring.”

Dirk heeft tijdens zijn voorzitterschap de omschakeling naar de modernisering en digitalisering van de tentoonstelling meegemaakt. “Waar we eerst nog op blaadjes kladderden en alles in goed vertrouwen deden, werd dat in 1993 wel even anders. Huidig secretaris Kees de Veer deed dat jaar zijn intrede in de stichting en heeft toen al een gedeelte gemoderniseerd.” Rond de eeuwwisseling kwam de automatisering en digitalisering echt tot uiting, mede door de regelgeving vanuit Den Haag. “Ik heb hoogte- en dieptepunten meegemaakt, waarvan het jaar 2001 wel het toppunt was. Toen ging het niet door, vanwege de MKZ-uitbarsting. Na dat jaar is de regelgeving aangescherpt en moest alles digitaal vastgelegd worden. Uiteindelijk een goede stap natuurlijk, maar erg vervelend dat het gepaard ging met die ramp.”

Groen licht na MKZ-crisis

Na de MKZ-crisis wilde de organisatie van Paasvee heel graag weer een tentoonstelling houden. “De hygiene was enorm aangescherpt. We moesten een wasstraat voor de veewagens maken, zodat die ontsmet konden worden. Daarnaast moesten we de koeien in een soort kooi plaatsen. Dit hadden we goed voorbereid en daarom kregen we groen licht vanuit Den Haag.” Het bestuur had slechts 28 dagen de tijd om alles te organiseren. “Gelukkig kregen we veel hulp vanuit de horeca, gemeente en lokale ondernemers. Daarnaast wilde de vaste kern van inzenders naar de tentoonstelling komen, want: ‘zonder vee geen paasvee’. Met z’n allen kregen we het voor elkaar: er stonden slechts 70 koeien, maar we hadden weer een keuring!” Hiermee werd Paasvee de eerste tentoonstelling van vee na de MKZ-crisis. “Verenigingen uit heel Nederland kwamen bij ons kijken hoe wij dit aanpakten. Als ik daar op terug kijk ben ik ontzettend trots op iedereen die dit toen mogelijk maakte!”

Na deze heftige periode, werd alles langzamerhand weer normaal. “We pakten door en ik probeerde de Paasvee naar een hoger level te tillen door een verjonging bij de jury door te voeren. Dit werd mij niet helemaal in dank afgenomen bij de toenmalige juryleden, maar uiteindelijk heeft het de tentoonstelling wel een kwaliteitsverhoging gebracht.” Dirk haalde experts uit België, hét vleesveeland bij uitstek van Europa. Gekwalificeerde fokkers en slagers, maar ook mensen uit de hobbysfeer gingen de jury bemannen. “Mede door die strenge jury is de kwaliteit van de dieren in de afgelopen 25 jaar aanzienlijk verbeterd! Met name het beenwerk is veel beter geworden, want de dikbillen kunnen zich goed bewegen. Daarnaast is de bespiering anno 2018 uitmuntend te noemen. Het is mooi om te zien dat het dierenwelzijn enorm is verbeterd. Dat is toch een stukje van mijn nalatenschap en daar ben ik trots op.”

Stichting Lekker Dier zoekt ruzie</2h>

Het puntje ‘dierenwelzijn’ heeft ook wel eens weerstand opgeroepen, zoals bij het 100-jarig bestaan van Paasvee. “Tijdens de feestavond kregen we een inval van Stichting Lekker Dier (nu Wakker Dier). Dat was even schrikken, natuurlijk. Een week later zat ik in Utrecht in het radioprogramma van Jack Spijkerman, om de discussie met Lekker Dier aan te gaan.” Bij de studio hing een spandoek met ‘moordenaar’ erop geschilderd. “Dat deed mij ontzettend zeer, maar ik wilde me niet laten kennen.” Zo gezegd, zo gedaan.

Nadat de leden van Lekker Dier allerlei onzin hadden vermeld, zoals dat de koeien met stroomstoten zouden worden behandeld, nam Dirk het woord. “Ik meldde dat menig koe het beter heeft dan een hond op een flat. Vervolgens nodigde ik ze uit om bij de fokkers langs te gaan, zodat ze dat met eigen ogen konden zien.” Niemand is ooit op die uitnodiging ingegaan.

Erelid en jubileumvoorzitter

Na 25 jaar op de stoel van voorzitter te hebben gezeten, hield Dirk het voor gezien. “Het is altijd mijn passie geweest, maar ik wist dat de Paasvee bij mijn opvolger Willem Keesom in goede handen zou zijn. Na een kwart eeuw werd het ook wel tijd om verjonging door te voeren.” Toch kan (wil) Dirk niet helemaal loskomen van de Paasvee, want naast dat hij erelid is, is hij dit jaar gevraagd als jubileumvoorzitter van het 125-jarig bestaan. “Ik was blij verrast! Na een kort overleg met mijn vrouw, nam ik de uitdaging aan. Het is overigens niet helemaal nieuw voor me, want ik zat ook in het comité van het 100-jarig bestaan. Met vijf andere personen regel ik alles omtrent de jubileumviering, waarmee we 2,5 jaar geleden zijn begonnen. We rapporteren regelmatig aan het dagelijks bestuur, maar zij bemoeien zich niet met het jubileumbestuur. Dat werkt heel fijn, want hiermee voorkom je onderlinge spanning.”

De jubileumvoorzitter wil alvast een tipje van de sluier oplichten over het jubileum: “We brengen een boek uit over het 125-jarig bestaan van Paasvee. Het wordt gedrukt door Zeeman Reclamegroep en is geschreven door Peter Zethoven, die allerlei mensen die iets met de Paasvee van doen hebben, heeft geïnterviewd.” Daarnaast staat er op de dag zelf een grote tent bij Het Slot van Schagen. “Daar presenteren we ook de andere elementen van agrarisch Noord-Holland, zoals de schapenfokkerij, de melkveehouderij en de bloembollensector. Bovendien zal er iets aaibaars voor kinderen zijn, zoals geitjes en lammetjes. Ik wil nog niet alles verklappen. Men moet maar langs komen, want het is en blijft een fantastisch evenement!”

Nog meer Agribusiness nieuws

Groei: Greenport NHN gaat ervoor

Greenport Noord-Holland Noord (NHN) krijgt in de voor ons liggende decennia nog meer betekenis als voedselschuur, kraamkamer en energiebron, nation


Agribusiness 18-10-2019

Spuitgieten vraagt om uiterste nauwkeurigheid

Van kleine stukjes kunststof weer een halffabricaat of eindproduct maken. Daar houdt Kennemer Plastic Industrie B.V. (KPI) in Wieringerwerf zi


Agribusiness 01-10-2019

Boer Ka


Agribusiness 01-10-2019

Snel, overzichtelijk en eenvoudig in contact komen met de juiste mensen

De zaken gaan goed, er is veel werk, de economie bloeit. Dat vraagt om meer personeel. Ondernemers die wel wat extra handen kunnen gebruiken, lopen er


Agribusiness 01-10-2019